Klart för fler föreställningar på Cirkus

I går meddelade Dagens Nyheter att Stadsbyggnadsnämnden beslutat godkänna planerna för den nya scenbyggnaden vid Cirkus på Djurgården. Iochförsig sant, men lite lustigt att det kom nu eftersom det inte var vid sammanträdet i förrgår vi beslutade om det, utan vid sammanträdet för två månader sedan…

De urprungliga planerna finns i tjänsteutlåtandet (pdf, 2,9 MB) från januari 2009.

arkitektbild av förslagen utbyggnad
Ill: Dahl och Paues Arkitekter AB

Det första förslaget var som synes i stil med den befintliga byggnaden. Just därför fick det tummen ner av Stadsmuséet. Det byggnadsminnesklassade Cirkus har redan byggts om och till flera gånger och muséet är oroliga att ytterligare tillbyggnad i gammal stil skulle göra att byggnadens originalutseende inte längre skulle gå att avläsa. Det nya förslaget är utarbetat i samråd med Stadsmuséet och Länsstyrelsen för att det denna gång skall vara fullständigt klart vad som är den gamla, byggnadsminnesklassade, byggnaden och vad som är tillägg. Detta redovisas i planbeskrivningen (pdf, 2,9MB) från juni 2010:

Stadsmuseets bedömning är att ytterligare förändringar på Cirkus kan göras i endast mycket begränsad omfattning för att byggnadsminnet inte ska äventyras. Tidigare har dock flera förändringar medgivits för att anpassa byggnaden för verksamhetens behov. Underhandskontakter med Länsstyrelsen och Stadsmuseet angående bedömning av förnyelsemöjligheter med anledning av Cirkus stora kulturhistoriska värden har resulterat i att ett tidigare preliminärt scenhusförslag, redovisat i Startpromemorian, har utgått. Istället har föreliggande förslag utarbetats efter parallella arkitektuppdrag och med Cirkus som byggnadsminne som utgångspunkt. […]

Ett genomförande av förslaget scenhus innebär att befintlig entrébyggnad från sent 1990-tal rivs. Istället föreslås en strikt glasad entré. Den södra fasaden utgör Cirkus huvudfasad och är byggnadens signum för allmänheten. Ur det perspektivet kommer den nya lågmälda entrébyggnaden i glas inte uppfattas som påträngande eller dominant. Den nya foajébyggnaden underordnar sig Cirkus uttrycksfulla starka arkitektur.

Själva poängen är således att den nya byggnaden inte skall imitera den gamla och inte heller ha ett starkt eget uttryck. Och så här blev det till slut:

arkitektbild av förslagen utbyggnad
Fotomontage från tjänsteutlåtande för godkännande (pdf 2,2MB) juni 2011

Själv tycker jag att det första förslaget såg snyggt ut, men jag förstår också de principiella invändningarna mot det. (Iofs spelar det inte så stor roll vad vi i nämnden tycker här, det hade blivit som Länsstyrelsen ville ändå. I de här kvarteren är det de som har sista ordet).  Att Cirkus skall få bygga ut tycker jag är självklart, som det är nu har de bara en stor scen och publikverksamheten måste stängas månadsvis om året då de förbereder eller avvecklar en produktion. En extra, mindre, scen möjliggör parallella produktioner och också produktioner som inte behöver dra extremt mycket publik.

Geronten gillar inte hur det kommer att se ut men har inget emot att Cirkus byggs ut. Djurgården-Lilla Värtans Miljöskyddsförening slåss däremot mot ”entrepenörssjälar” och ”Mammon” och vill stoppa utbyggnaden. Öh, ja? Utan entrepenörssjälar hade vi haft vare sig Skansen, Nordiska Muséet, Vasamuséet, Gröna Lund, Liljevalchs eller Junibacken. Jag kan dock villigt erkänna att vi då i stället hade haft några fler ekar på Djurgården.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: