Antimilitarister skjuter sig själva i foten

Under prideparaden i lördags passade det antimilitära nätverket Ofog på att inte bara gå i tåget oanmälda utan också att trakassera andra paraddeltagare. Synbarligen övertygad om att all publicitet är bra publicitet visade nätverkets representant i media upp en blandning av självbelåtenhet, stupiditet och mobbarmentalitet som kan rubriceras som utstuderad ondska:

Jag har ingen koll,men jag kan föreställa mig att försvaret är en av dom arbetsplatser där det är jobbigast att vara hbtq i Sverige idag. Att då välja att angripa dom som trots detta vågar ställa upp i prideparaden är ren utstuderad ondska av Ofog. Jag har tidigare passivt stött Ofog, jag har gillat deras målsättning. Men efter detta har ni förlorat min respekt och mitt stöd.

“Stockholm Pride arbetar för att stärka hbtq-personers livssituation och rättigheter. Föreningens strävan är att synliggöra heteronormen och hbtq-personer i samhället i stort. Festivalen är en glädjefylld frizon för hbtq-personer,och arbetar för att hbtq-personer ska kunna ta plats i det offentliga rummet.” Källa: Stockholm prides värdegrund.

Ofog har inte bara brutit mot vartenda ord i det stycke från Stockholm Prides syfte jag citerar här ovan. Dom har dessutom ökat risken för att dom försvarsanställda inte återkommer nästa år. Dock hoppas jag att Ofogs tilltag har lika dålig effekt som dom nationella grupper som återkommande attackerar personer som besöker pride.

Håkan undrar hur de tänkte. Fredrik tycker att de har fel fokus:

Ofog-gänget kränkte svenska soldater som i frihetens tjänst tagit på sig ett uppdrag som i en vacker och underbar drömvärld inte behövde utföras men som i verkligeheten är ett livsnödvändigt ont. De som står upp för frihet måste tyvärr vara beredda att försvara friheten med vapen i hand – friheten är inte gratis. Hade demonstrationerna från Ofog riktat in sig mot syriska stridsvagnsbesättningar eller Gaddaffis lego-knektar, mot Talibaner eller mot andra personer som alltid kommer att ha våldet som näringskälla – ja, då hade jag kunnat förstå Ofog-stollarnas demonstrerande.

Men se, det är inte mot världens våldsverkare man riktar udden – det är mot brittiska u-båtar, NATO-flyg i Norrbotten och mot svenska HBT-soldater i en Pride-parad. Skulle en stolla som Ofogs Miahabo Berkelder ta sitt pick och pack, sina plakat och sina åsikter till någon halvt söndersprängd syrisk landsortsstad – då hade Ofog haft någon form av trovärdighet. Men att ta sina pacifistiska aktiviteter till platser där budskapet behöver spridas, det vågar man nog inte för i ofrihetens namn kan de ju drabbas av sånt som vårt försvar skall skydda oss andra mot…

Hos Chefsingenjören förs en lång debatt i kommentarsfältet. En cynisk bloggare tycker att Ofog betett sig patetiskt, han konstaterar dessutom att Ofog faktiskt inte är mot all militär. De bjöd in en rysk överste som föreläsare under organisationens läger ”War starts here” i Norrbotten. Försvarsbloggaren Wiseman påpekar också i en kommentar att:

Härom året var Ofog i Skottland för att protestera mot kärnvapen. När Ryssland nu flyttar fram kärnvapen till Kaliningrad finns det inga protester från Ofog. Istället ställer man snällt upp i Russia Today och intervjuas om hemska Sverige som övar med NATO och därigenom hotar Ryssland.

Den överväldigande reaktionen på nätet på Ofogs kränkning av hbtq-soldaterna är avsmak, fördömanden och ilska. Men alla är inte lika kritiska. Ulf Bjereld tar i ett blogginlägg väääldigt lång tid på sig innan han till slut lyckas komma fram till att Ofogs metoder kanske inte var helt optimala.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Ett svar to “Antimilitarister skjuter sig själva i foten”

  1. Ulf Bjereld Says:

    Lång tid på mig att komma fram till en slutsats? Glöm inte att det är vägen som är mödan värd. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: