De gamla vanliga misstänkta

Det dröjde inte många dagar innan det var dags igen. Våldet skylls på dataspelen. I Sydsvenskan skrev Erik Magnusson i söndags:

Anders Behring Breivik tycks under senare år ha fört ett sorglöst ungkarlsliv, till stor del framför datorskärmen. Han roade sig med dataspel och var engagerad i online-spelet World of Warcraft, ett spel som han på Utöya kom att omsätta i praktisk handling.

Gick han in i en grotta tillsammans med ett gäng smeder, trollkarlar och helare för att leta efter en magisk sköld? WoW har funnits i sju år och spelas aktivt av 13 miljoner människor. Men okunskapen är massiv om vad det och andra dataspel handlar om, även hos folk som har betalt för att veta saker. Stycket är numera bortplockat från Sydsvenskans webb, men den moralistiska paniken stoppades inte med det.

Coop Norge tolkade i veckan Stoltenbergs ord om att möta våldet med demokrati och öppenhet på sitt eget sätt: Genom att stoppa, tysta och rensa ut leksaker och dataspel från sina butikshyllor. Bland de spel som försvann var World of Warcraft och Call of Duty 4.

Enligt egen utsago lyssnade gärningsmannen på musik medan han dödade folk, dags att åter ta krafttag mot musik också? Det finns ju traditioner på det området.

Fröjdh skriver om saken: Datorer och Internet skapar inga massmördare

Det paradoxala är att många som hyllade den norske statsministern Jens Stoltenbergs tal om att möta det fruktansvärda dådet med ännu mer öppenhet och demokrati, samtidigt vrålar efter mer reglering, censur och kontroll av åsikter på Internet. När det är motsatsen som behövs. Nätaktivism, som arbetar mot extremism och fördumning, oavsett om den kommer från islamister, kristna, höger- eller vänsterextremister.

Ett sådant initiativ är hackergruppen Anonymous aktion unManifest, som går ut på att skapa ett gigantiskt antal förvanskade kopior av idiotens så kallade Manifest (som jag absolut inte tänker länka till) och på så sätt göra hans framtida existens på Internet till ett skämt.

…liksom Svensson: Dataspel skapade inte terroristen Anders Breivik

…och Kocksmurfen: Samma jävla resa!

[uppdatering: Jack skriver ett förbaskat bra bemötande av Jonas Thentes ignoranta DN-drapa från i lördags. (I vanlig DN-ordning läggs en artikel som angriper internet inte ut på webben eftersom den då skulle kunna bemötas… Finns dock inscannad här)]

[uppdatering 2: nu har även traditionella media snappat upp nyheten]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: