Suboptimerad alkoholskattepolitik, redux

Systembolaget tycker att svenskarna dricker för mycket lådvin och föreslår att skatten därpå skall höjas med 30 procent. Flera har undrat vad systembolagschefen har för befogenhet att hitta på sådant här själv, men Kjellberg visar att det inte är hennes eget infall utan ett svar på en remiss. ”Förslaget låter intressant”, säger Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig hos folkhälsominister Maria Larsson (KD)

men

Folkpartisten Carl B Hamilton, som sitter i Systembolagets styrelse, tycker inte att förslaget är en bra idé. Den kommer från företagsledningen och har inte behandlats av styrelsen, påpekar han.

– Prispolitiken är bra som den är och jag tycker inte att den här skatteändringen ska genomföras. Min förhoppning är att detta bara är en storm i ett vinglas, säger Carl B Hamilton.

Folkhälsoinstitutet (FHI) har tidigare föreslagit att priserna på boxviner höjs så att den nuvarande ”mängdrabatten” försvinner:

– Forskning har konstaterat att vinförsäljningen ända sedan 1995 ökat mer än man kunnat förvänta sig. En möjlig förklaring är lådvinets ökade popularitet, säger utredaren Pi Högberg.
En prishöjning skulle kunna vända trenden, säger Högberg.

Sprit- och vinleverantörsföreningen anser däremot att Systembolagets förslag är ogenomtänkt och hotar det framtida monopolet:

– I dag är det endast en av tre flaskor som köps på Systembolaget. I stället har det skapats en svart marknad som driver på både organiserad och oorganiserad brottslighet. Ett ytterligare påslag riskerar att hota monopolets marknadsandelar, säger vd Erika Nylander.
Att hänvisa till folkhälsoskäl anser hon är missvisande.
– Det går inte att kontrollera konsumtionen med priset. Det är ett felaktigt antagande i ett samhälle där det finns andra inköpskanaler. Hon framhåller också att en extraskatt äventyrar Systembolagets klimatarbete.
– En bag-in-box ger ett betydligt lättare fotavtryck klimatmässigt än en flaska.

I den minst oväntade tillkännagivandet den här sidan Peter Jöbacks garderobsöppnande så låter IOGT-NTO meddela att de välkomnar förslaget. Liberaldemokraterna anser däremot att skattehöjningarna gör Sverige fattigare och smuggelligorna rikare, den lila liberalen Per tycker att samhället skall rikta in sig på att minska den skadliga konsumtionen och Café-Viktor ser en paradox i folkhälsoministerns vurm för förbud och skatter och hennes partis vurm för medborgarnas egenmakt.

Gunvor G Ericson som är riksdagsledamot för Miljöpartiet, tillika dess talesperson i folkhälsofrågor, gillar dock idén, liksom vinälskaren Magnus, som dock verkar tro att staten ger rabatt på vin i lådor jämfört med vin i flaska. Naturligtvis gör staten inte det, den beskattar dem lika. Att Systembolaget får rabatt av tillverkare och agenter när de köper storförpackningar är inte statens sak. Eftersom olika beskattning av olika förpackningsstorlekar antagligen rimmar illa med EU:s konkurrensregler så blir det enda sättet att lösa detta ”problem” på således att Systembolaget betalar tillverkarna mer än de begär.

Den något frustrerade miljöpartiväljaren Mattia$ recenserar Ericsons insats. Han är inte nöjd, till exempel smular han sönder hennes argument om ”ökat våld” med att våldet i samhället har minskat samtidigt som såväl vinkonsumtionen som den totala alkoholkonsumtionen ökat. Det som har betydelse för våldet är konsumtionen av starksprit, den har de senaste åren minskat kraftigt men Ericson vill nu göra spriten relativt billigare.

[uppdatering: Enligt DN säger de flesta småpartierna ja, men S och M säger nej.]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 tankar på “Suboptimerad alkoholskattepolitik, redux

  1. Pingback: En chefspappas vardag… » Extra pengar för det extra i boxen

  2. Det är tur att det inte gick igenom. Vi är många som kan vittna om hur orimliga skatter göder kriminella inom tobaksbranchen. Själv köper jag snus som troligen är resultat av inbrott. Av ren princip. Frågan är vilken stöld man ska stödja. de kriminellas eller statens 😉
    Jag har inte forskat i det närmare, men om man kan köpa snus för 19kr dosan så drar jag mina slutsatser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s