Azcérbadijan

BrandyflaskaLandet mellan öst och väst med det krångliga namnet är sedan i lördags inte bara känt för att ha det näst mest repressiva politiska systemet i Europa, tillika ett där samma familj innehaft makten i över tre decennier.

Landet är också känt för sin mångåriga konflikt med grannlandet Armenien, som ibland urartat till öppet krig. Sedan 1994 råder vapenvila, men 14% av Azerbajdzjans territorium kontrolleras fortfarande av Armenien och en miljon människor, Armenier, Azerier och andra, har blivit flyktingar.

Vilket ger en bakgrund till den märkliga händelsen för två år sedan då 43 Azerbajdzjaner togs till polisförhör därför att de telefonröstat  på Armeniens bidrag till Eurovisionsschlagerfestivalen. Är det måhända därför som vinnarlåten i år heter ”Running scared”?

Det är inte bara årets svenska låtskrivare som förbinder Azerbajdzjan med Sverige, det var också i huvudstaden Baku som familjen Nobel blev rika(re) på att utvinna olja:

Bröderna Nobels ryska vapenfabrik går mycket bra. Ludvig Nobel utvecklar det bakladdade geväret och får en stor order på 200 000 gevär till ryska armén. Fabriken byggs ut och moderniseras. Robert Nobel får på sin lott att resa till Kaukasus för att skaffa valnötsträ till gevärskolvarna.

På en flodbåt på väg till Baku träffar Robert en holländsk kapten som övertygar honom att satsa på olja något som hela Baku svämmar över av. Robert Nobel ser goda affärsmöjligheter i att utveckla de primitiva raffineringsanläggningarna och bestämmer sig för att satsa.

Han övertalar sina båda bröder Ludvig och Alfred att investera pengar i projektet och 1875 startar han bolaget Robert Nobel raffinaderiet med brodern Ludvig som delägare. Tillgången på olja är enorm i Baku, svårigheterna ligger i att transportera den. När bröderna Nobel kommer till Baku tas oljan upp för hand och transporteras i tunnor på åsnerygg.

Bröderna lägger ner mycket möda på att förbättra transporterna och inspirerade av Rockefellers Standard Oil i U.S.A. bygger de Rysslands första pipeline. De fortsätter sedan med att konstruera och bygga tankfartyg. 1877 levererar Motala varv världens första tankfartyg Zoroaster, beställt av bröderna Nobel, till Ryssland.

Alltså dags att till slut lära sig att stava till Azerbajdzjan, programmet Rally i P3 försökte redan 1998 i låten Azcérbadijan.

Och vid tillfälle skall jag prova min lettiskköpta femstjärniga azerbajdjzanska brandy.

[uppdatering: Fredrik Malm skriver om den azerbajdzjanska diktaturen i en debattartikel i Aftonbladet]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: