Mamman och de 101 prussiluskorna

Det har länge varit självklart att gravida kvinnor helt skall avstå från alkoholkonsumtion för att inte utsätta fostret för risker. Detta gällde tills nyligen också ammande kvinnor, men efter att det blivit alltmer uppenbart att det saknades vetenskapliga skäl för totalnykterhet hos ammande kvinnor så ändrade Livmedelsverket för tre år sedan sina rekommendationer:

Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.

Det hindrade inte att många, barnmorskor och andra, ansåg sig ha rätt att mästra mammor som följde dessa rekommendationer.

Idag rapporterade media hur en ammande mamma på Rival i Stockholm av bartendern blivit nekad att köpa ett andra glas vin eftersom de ”inte serverade ammande mammor”. Etablissemangets ledning vill inte närmare kommentera saken men säger att de inte har någon sådan policy. (Att de alls inte inte är främmande för moralism märker man dock på att de marknadsför sitt hotell som ”porrfritt”)

Mängden alkohol i bröstmjölken är densamma som i blodet, det innebär att om mamman är så full att hon inte kan stå på benen innehåller bröstmjölken bara en tiondel så mycket alkohol som en lättöl. Halten alkohol i bröstmjölken är en icke-fråga. Självklart bör alla, alltid, dricka med måtta. Självklart skall en förälder, mamma eller pappa, med ansvar för sitt barn inte supa sig full, men oavsett vad diverse självutnämnda moralövervakare tror så blir man inte full av de mängder som Livsmedelsverket i sina rekommendationer godkänner.

Saken debatterades på Studio Ett i eftermiddags. Från Ungdomens Nykterhetsförbund medverkade Linda Engström som bloggar om det här. Hennes argument hade vunnit på om hon inte så tydligt varit emot all alkoholförtäring, överallt, och nu såg en chans att moralisera bort rätten för småbarnsföräldrar, speciellt mammor, att dricka någon alkohol alls innan deras barn flyttat hemifrån. Carl-Jan Grankvist seglade å sin sida bort i fantasier om en bar full med ammande kvinnor som det skulle vara trevligt att titta på. De enda som försökte genomföra en principiell debatt var programledarna.

Jenny har tittat igenom Familjelivs forumtråd i ämnet, så jag slapp göra det.

”Man sätter sig inte i en jävla bar med en unge vid bröstet och dricker två glas vin. Det gör man helt enkelt inte. Då har man stora problem med att acceptera sin mammaroll.”

”Inser man inte varför man inte kan ha med sig en bebis på krogen och dricka vin så har man enligt mig problem med att inse det omsorgsbehov en bebis har.”

”Va…fan tänker hon med??? Ute och super när hon har ett litet barn med sig… Stackars barn säger jag bara.”

(Tog mig friheten att rätta lite stavfel. Förstår att det kan vara svårt att skriva korrekt när man befinner sig i chocktillstånd.)

”Krogen” i det här fallet handlar om en bistro/bar en måndagskväll och skribenterna i fråga verkar ha glömt hur mycket två glas vin är på krogen; det är inte direkt glasen man fläskar på med hemma, om man säger så. Och även om det skulle vara det kan man ju undra vad för slags störning man har om man räknar det som att supa. Exakt vilket omsorgsbehov en bebis har som inte kan tillgodoses trots två glas vin framgår inte, och inte heller vad den mytomspunna mammarollen innebär (förmodligen som någon föreslog; att man liksom ska vara lite präktig, helig och baka kanelbullar och aldrig dricka något starkare än blandsaft.)

Tyvärr är Jenny i minoritet, det råder moralistgalore i kommentarsfälten på DN och SR, och på Aftonbladets omröstning är ställningen just nu 70% som tycker det är rätt att vägra servera ammande mammor vin.

[Uppdatering, Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson tycker folk skall sluta bluffa om amning:

mammor är vuxna människor. De ska inte ges felaktig information för ”sitt eget bästa”. De ska inte ljugas inför, inte daltas med och inte nekas att köpa vin på krogen. De ska få bästa möjliga hjälp, stöd och råd baserad på forskning – inte löst tyckande. Liksom alla andra vuxna.

Pezster gillar inte nymoralismen i Sverige, Chefspappan Micke drar däremot slutsatsen att den ammande kvinnan som nekades är alkoholist. Carl-Jan intevjuas i Aftonbladet, där intervjuas också en toxikolog, slutligen visar Åsa Erlandsson att man inte behöver några som helst kvalifikationer för att bli publicerad i tidningen.]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

12 svar to “Mamman och de 101 prussiluskorna”

 1. Olle Says:

  Det är nog värre med kaffe latte.

  Själv gick jag och en polare in med våra barnvagnar på en pub, spelade biljard och tog varsin bärs medan barnen sov. Varför ska man sluta leva för att man fått barn. Familjelivs-nördarna verkar tycka att föräldraskapet är en tävling och den som offrar sig mest vinner.

 2. lepoop Says:

  Det ÄR värre med en kaffelatte. Antalet barn som brännskadas av kaffespill är astronoma i jämförelse med de som skadas av att dricka bröstmjölk med två promille alkohol. För att inte tala om ifall man skulle ge sina barn FIL. Finns sjuuuukt mycket alkohol i fil i jämförelse.

 3. nicke Says:

  För att inte tala om hur mycket mer kaffe latte du spiller efter en halvflaska vin.

 4. PG Says:

  Jävla amatörer, promillehalten är en sak (och som inte är helt utredd varför försiktighetsprincipen bör råda), att man får dåligt omdöme och sega reflexer av två glas vin är dock det saken borde handla om! Sen tycker jag att när man väljer att skaffa barn så är det bara att inse att livet inte blir som förr. Så är det bara. Barn är inte ett ”projekt” man har vid sidan av sitt vanliga liv och tar fram som attribut. Om det är så jävla svårt att gå på lokal och inte dricka alkohol ska man nog ta sig en funderare på varför man eg skaffade kottar.

 5. En chefspappas vardag… » Är drickandet så viktigt? Says:

  […] det bäst där ute! Länkar: AB1, AB2, DN, SR, Sus, No size fits all, Lite småplock…, Pezster, Klabbesworldtwo, Diagnos: Jävligt förbannad, Agilitydream, […]

 6. Chefspappan Says:

  Hmm, att jag skulle dragit slutsatsen att Mamman i fråga verkligen Var alkoholist, vet jag inte om jag kan hålla med om. Däremot så tycker jag generellt att det är märkligt att det uppenbarligen finns så mycket folk, som inte kan umgås utan att dricka alkohol.

 7. ograsrot Says:

  Jag tycker att det är helt okej att krögaren förvägrar att servera någon alkohol. På vilka grunder han än vill. Tycker i sig att detta var ett ganska rimligt skäl en person (krögaren) kan ha för att vägra servera alkohol. Han vill inte vara inblandad i att servera en ammande mamma ett andra glas vin. Jag skulle inte reagerat om han satte ner foten innan första glaset. Och ja, även av rasistiska skäl borde han få neka servering, om han nu fått för sig att gulingar inte klarar alkohol, eller att indianer inte borde dricka av medkänsla med sina förfädrar. Och ja, även om han kallade dem för förfädrar och inte förmödrar. Jessus, man kan knappt gå utanför dörren längre utan att kränka någon eller agera omoraliskt. …. Not that there is anything wrong with it.

 8. De små stegens absolutism « Says:

  […] samband går att vetenskapligt påvisa. Till exempel handlar om det om att skuldbelägga alla som inte är helnykterister medan de ammar(!) eller över huvud taget har barn under 18 år boende h… Ibland lyckas de riktigt bra, då fular de inte bara ut ett i deras ögon oönskat beteende […]

 9. Med båda fötterna i klaveret: Om föräldraledighet och KulturSlussen « No size fits all Says:

  […] SvD rapporterar från Benny Andersson-ägda biografen Rival hur kulturfolket håller möte mot Nya […]

 10. Sanningen är aktivismens första offer « No size fits all Says:

  […] väl att den illegala – med allt vad den innebär – inte får fotfäste? Nej, målet är ett annat: Att stoppa all alkoholförtäring. Mattias Svensson igen, om en annan […]

 11. Prussiluskepolitik | No size fits all Says:

  […] samband går att vetenskapligt påvisa. Till exempel handlar om det om att skuldbelägga alla som inte är helnykterister medan de ammar(!) eller över huvud taget har barn under 18 år boende h… Ibland lyckas de riktigt bra, då fular de inte bara ut ett i deras ögon oönskat beteende […]

 12. Absolutistisk makt korrumperar | No size fits all Says:

  […] samband går att vetenskapligt påvisa. Till exempel handlar om det om att skuldbelägga alla som inte är helnykterister medan de ammar(!) eller över huvud taget har barn under 18 år boende h… Ibland lyckas de riktigt bra, då fular de inte bara ut ett i deras ögon oönskat beteende […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: