En liten snaps till sillen, en stor skål för äldres värdighet

För fyrtioett år sedan sjöng Hasse & Tage i 88-öresrevyn ”…men man hoppas att barna ändå får ett glas öl

Barnen fick det nog  när de blev vuxna, värre var det för de medverkande och publiken på revyn. När man blev äldre i Sverige förr i tiden ansågs man inte längre fullt myndig, länge gällde det fullständigt alkoholförbud på många äldreboenden och vårdinstitutioner. Människor som hela livet druckit vin till söndagsmiddagen eller snaps till sillen förvägrades detta då de blev gamla.

Tack och lov är förmynderiets och översitteriets dagar räknade. En utredning som överlämnas till regeringen i dag föreslår att alla särskilda boenden ska få möjlighet att servera alkohol till måltiderna från den 1 april 2012. IOGT-ordföranden Anna Carlstedt gillar dock inte förslaget:

– Vi moraliserar inte, men man ska veta att drickandet ökar bland äldre, särskilt bland äldre kvinnor. Det är kopplat till lådvinerna, säger Carlstedt, som ser förslaget som ett symtom på samhällets förändrade alkoholsyn.

– Det känns sorgligt att alkoholen måste vara med överallt.

CUF-Eric från Jönköping svarar:

Jag har full respekt för att IOGT-NTO vill förbjuda all alkoholkonsumtion. Jag har full respekt för de flesta åsikter. Men jag respekterar inte ren diskriminering. Man kan i n t e legitimera förbud mot alkohol bland äldre genom att säga att ”det känns sorgligt att alkoholen måste vara med överallt”. Det är ju som så att alkoholen är en vana i vårt samhälle, inte bara bland de äldre. […] Om de nu vill förbjuda alkohol så är det väl ultrakorkat att börja med de som ändå kommer dö härnäst?

Johan PLC är glad att gamlingarna vunnit mot prussiluskorna:

IOGT-NTO är en farlig sekt, moralimperialister vars lust för frihetsinskränkningar saknar begränsningar. Att ge dem inflytande är att öppna dammluckorna till en moralpolisstat där allt som gör människor till människor till slut kommer att vara förbjudet.

Mary är också glad, även om det kom för sent för hennes far, som fick sin snapsflaska beslagtagen av personalen på äldreboendet i Sundbyberg.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 svar to “En liten snaps till sillen, en stor skål för äldres värdighet”

 1. Ullis Says:

  Jag håller helt med här fast jag gillar inte att JAG måste betala så mycket i skatt för att andra väljer att dricka alkohol. Jag betalar gärna skatt för sjukvård osv men inte när man har försatt sig i den själv. Alla vet att det är farligt att dricka och röka så jag tycker faktiskt att dom får skylla sig själva. Jag undrar ju lite över vem som ska betala för att de äldre och patienter får alkohol till maten istället för lingodricka. På äldreboende mm är ju bl.a. mat subventionerat med skattepengar dvs MINA pengar.

 2. Niklas Says:

  Jag tycker det är tråkigt och onödigt med serveringstillstånd på äldreboenden och jag förstår heller inte problemet. Den som bor på ett äldreboende har det som sin bostad och ska självklart få förvara vilka drycker och dricka vilka drycker den vill i sitt hem. Så är det redan sedan tidigare och om personalen inte respekterar det så är det ju där felet ligger. Jag har jobbat på åtskilliga äldreboenden och jag har aldrig upplevt att någon äldre hindrats från att konsumera alkohol (däremot har jag varit med om att personalen trugat boenden ”Ska du inte ha en snaps idag?” och liknande).

  Jag har också träffat åtskilliga äldre boende på äldreboende som haft egna alkoholproblem eller oftare levt med någon som haft alkoholproblem. Många kvinnor har levt stora delar av sitt liv som medberoende. De har varit rädda för sina män och tvungna att ta hand om dem. För dem är en miljö där alkohol inte är självklar måltidsdryck en trygghet.

  Jag tycker inte att Sverige behöver fler serveringstillstånd. Vi behöver inte få alkohol mer lättillgängligt och jag tycker det är bra att det finns miljöer där alkoholen inte har en självklar plats och det finns ett socialt tryck att dricka. Jag tycker inte att någon ska behöva ha detta tryck i sitt hem, som det faktiskt blir med servering på äldreboenden. Jag tycker också att en miljö där väldigt många tar mediciner som inte bör kombineras med alkohol är extra olämplig för att öka tillgången på alkohol och det sätter ytterligare press på personalen.

  Sen är det klart att även äldre människor ska kunna köpa en flaska alkoholhaltig dryck och konsumera den, men det är ju en annan fråga…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: