Suboptimerade skatter stimulerar smuggling

Regeringen föreslår nu att de tidigare aviserade skattehöjningarna på alkohol och tobak skall genomföras. Som Anders Borg uttrycker det:

i linje med att det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa.

Hur det skulle löna sig att röka och supa förstår jag inte, så jag antar att han menar att marginalkostnaden skall bli ännu högre. Förslaget som lades före valet innebär att skatten på sprit höjs med 13 procent, vilket beräknas ge 1,1 miljard till statskassan. Tobaksskatten höjs med 8 procent, och skall därmed inbringa ytterligare 700 miljoner kronor.

Är det tänkt.

Jag citerar vad jag själv skrev för ett år sedan:

Trots varningar om vad effekten skulle bli så chockhöjde dåvarande skatteministern Thomas Östros skatten på cigaretter 1997. Det ledde, som förutsagt, till att smugglingen ökade lavinartat och kriminella ligor snabbt etablerades. 1998 tvangs riksdagen till reträtt och genomförde stora skattesänkningar för att återfå någon kontroll på läget, men skadan var redan skedd. För att få bort ligornas livsrum när de väl etablerat sig så räcker det inte att återgå till den tidigare beskattningen, man måste sänka den ännu mer.

Skattehöjningar på alkohol och tobak har notoriskt dålig utväxling i ökade skatteintäkter (eller minskad konsumtion), i stället ökar den illegala marknaden. Och på den frågar ingen efter leg och ingen vet vad som egentligen finns i flaskan.

DN, som alltid makten trogen, tolkar idag en undersökning där 65% av svenskarna inte vill höja alkoholskatten som att svenskarna vill höja alkoholskatten.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: