Sverige producerar inte för mycket el

På dagens DN Debatt hävdar miljöpartisterna Maria Wetterstrand och Lise Nordin att minst två svenska kärnreaktorer kan stängas.

Det är klart att det går, det mesta går om man struntar i priset för ekonomi, människa och miljö.

Men även om vi hade ett stabilt elöverskott, vilket vi inte har, de senaste vintrarna har visat det med all tydlighet. Så vore det helt fel att avveckla fungerande kärnkraftverk. Sverige är inte isolerat, vi köper och säljer el över gränserna. Så länge det finns ett enda kol- eller oljekraftverk kvar i Nordeuropa så är det för det första: vansinne att lägga ned svensk kärnkraft, för det andra: idiotiskt att inte bygga ut den. Enbart de fyra kolkraftverk som statliga Vattenfall äger i Tyskland släpper tillsammans ut mer koldioxid än hela Sverige! Dessutom släpper koleldningen ut enorma mängder av svavel och tungmetaller, saker som vi vet är farliga för människa och natur.

Vill vi verkligen minska koldioxidutsläppen skall vi bygga fler kärnkraftverk. Att som Miljöpartiet sätta kärnkraft mot alternativa energikällor och besparingar är ett monumentalt feltänk. Vi bör bygga ut kärnkraften och spara och effektivisera och satsa på alternativa energikällor. Och då tänka på vad vi egentligen håller på med; etanolplantager som kommer till genom skövling av tropisk regnskog och mangroveträsk åstadkommer både miljöförstöring och ökade koldioxidutsläpp; Subventionerad användning av majs till etanolproduktion driver upp matpriserna och orsakar svält.

Slutsatsen är:
* Om klimatalarmisterna har rätt så bör vi bygga ut kärnkraften för att minska koldioxidutsläppen.
* Om klimatalarmisterna har fel bör vi bygga ut kärnkraften för att minska miljöförstöringen från kolbrytning och koleldning och beroendet av olja och gas från hel-, halv- och kvartsdiktaturer.

Via Gunnar Hökmark ser jag att Socialdemokraterna i EU-parlamentet saboterade en resolution om att ta tillvara lärdomarna från skalvet i Japan för att öka kärnkraftssäkerheten. De lade in ett krav på att kärnkraften helt skall avvecklas vilket i stället ledde till att resolutionen föll.

Om Ulvskog svävar i en rosa helikopter så svävar Maria Wetterstrand och Nordin i en grön ballong, högt ovan verkligheten på marken.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

5 svar to “Sverige producerar inte för mycket el”

 1. Gärna kärnkraft – bara den är någon annans | Fröjdhpunktse Says:

  […] DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, No Size Fits All […]

 2. Katarina Says:

  Sant. För mig är det obegripligt att inte mp inser att om vi enbart satsar på att göra Sverige självförsörjande på ”grön” el, hjälper vi inte ett dugg att minska de globala utsläppen.
  Den dagen vi har ett överskott att exportera, gör vi en insats.

 3. Rickard Says:

  Självklart ska Sverige fortsätta producera billig el ! Vi har ju en hel del superbillig vattenkraftproducerad som bolagen (och inte minst Staten via Vattenfall) tjänar massor av pengar på. Vindkraft lär aldrig bli någon storsäljare och lönsamheten är dålig, speciellt så länge som den inte subventioneras.

  Att Elproducenterna använder så mycket vatten ur dammarna beror självklart på att det ger dem störst vinsten. Att de sen klagar på att vattennivån är så låg att de måste höja priset till användarna är ju bara helt barockt!!!
  Troligen används Vindkraften som kapacitetsreglerare, då man ofta ser avstängda verk t.ex. under sommaren. Det är fortfarande billigast att producera ”vattenkraftsel”.

  Sälj ev. elöverskott dyrt till utlandet, sparka Energimyndigheten/inkompetenta politiker och använd pengarna till att sänka priset på svenska marknaden.

 4. Tobbe Says:

  Kärnkraften är inte en väg att gå. Till och börja med så är det fruktansvärt dyrt om vi ska bygga ut. Det är en läxa som Finland har fått lära sig den jobbiga vägen. Sedan har vi allt avfall som riskerar att skada över en lång tid. Och det finns dessutom studier som visar hur vi kan fasa ut kärnkraften över en 10års persiod.

  Det som är problemet med vår elmarknad är våra giriga bolagsdirektörer.

 5. CIRQUE Says:

  You are so interesting! I don’t believe I have read something like that before.
  So nice to discover somebody with some unique thoughts on this subject matter.
  Seriously.. many thanks for starting this up. This website is something that is
  required on the web, someone with some originality!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: