PK-panik om Taube inget nytt

Historiker brukar tala om det långa 1800-talet som pågick från 1789 till 1914 (det korta nittonhundratalet räknas mellan 1914 och 1989). Själv skulle jag räkna årets första april som den längsta i mannaminne.

Med anledning av Riksbankens presentation igår så gick frilansskribenten och scenkonstproducenten Emelie Bergbohm på SVT Debatt till angrepp mot valet av en av personerna som skall pryda de nya sedlarna. Hon tycker att Taube på nya 50-lappen är ett svek mot sexturismens offer.

Att låten dessutom går i dur, väcker inte heller någon tanke på att visan beskriver något strängt obehagligt och ett ämne som strider mot konventionerna om de mänskliga rättigheterna.

Dårkavalkaden fortsätter idag Newsmill där Bonnie Bernström, ordförande i det skämtsamt benämnda ”Liberala kvinnor”, slängt sig på miniräknaren och summerat ihop den sammanlagda summan av valörerna till 1250 kr för män mot 620 för kvinnorna. Förtryck!

Man kan ju räkna på andra sätt också. Den vanligaste sedeln är 500-lappen. Det sammanlagda värdet av alla befintliga 500-, 100- och 20-lappar är  70 miljarder, värdet av 1000- och 50-lapparna (200-lappen finns ju inte än) är inte ens hälften, 30 miljarder. Den mest använda sedeln är 20-lappen. I samtliga dessa fall gynnas kvinnorna.

Något säger mig att samtliga utfall där inte kvinnor hade fått pryda samtliga sedlar hade föranlett utbrott om diskriminering från diverse tokfeminister. Fast då hade de ju i stället upprört talat om objektifieringen av kvinnor och föreställningen att kvinnor kan bytas mot pengar. Har man inte problem så kan man ju skapa dem.

Men det kanske finns något hopp om Folkpartiet, Mattias Wallentin från Liberala ungdomsförbundet bemöter i alla fall artikeln:

Hade artikeln kommit ifrån exempelvis Tiina Rosenberg, Gudrun Schyman eller annan radikalfeminist, som kan hitta ojämställdhet i ett vattenglas om de bara letar hade jag inte blivit förvånad men jag vill inte bli förknippad med den intellektuella ohederlighet som finns i Bernströms artikel.

Att Evert Taube på värdehandlingar utsatts för pk-kritik är förresten inget nytt, 1977 gav Posten ut ett frimärkshäfte ”I Roslagens famn” med fem fotoillustrationer av Taubes sånger och visor. En nykterhetsorganisation krävde då att frimärket där Calle Schewen fredligt blandar sitt kaffe med Kron skulle bytas ut eftersom det av dem ansågs glorifiera alkoholmissbruk.

Man dricker kaffe med kron
inte passande

De fick inget gehör de heller. [Uppdatering: många har skrivit om detta, en av de som gör det bäst är Zac, hans drapa finns här]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 svar to “PK-panik om Taube inget nytt”

 1. Zac Says:

  Tack så hemskt mycket för omdömet! 🙂

 2. Fred-på-Jorden-och-alla-barn-får-glass-Slussen « No size fits all Says:

  […] skriver ett antal folkpartister utan direkt inflytande i Stockholmspolitiken under ledning av Bonnie Bernström ett inlägg där de tycker att beslutet om Nya Slussen bör skjutas upp ytterligare ett antal år. […]

 3. En sedellärande historia « No size fits all Says:

  […] om hur det i själva verket är männen som sedeldiskrimineras om man hade lust. Men det har man inte: Något säger mig att samtliga utfall där inte kvinnor hade fått pryda samtliga sedlar hade […]

 4. Myntet silverkronas gåta | No size fits all Says:

  […] av alla, Speciellt inte vad gäller Evert Taubes medverkan på frimärken och sedlar, en mycket känslig fråga för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: