Om det gick att förbjuda dumhet hade det redan gjorts

Nu ser det ut att komma en lag som bland annat förbjuder mobilprat utan handsfree i bilen, Inte för att det finns vetenskapliga belägg för att det är farligare än mobilprat med handsfree. För det gör det inte, det som undersökningar visat minskar uppmärksamheten på vägen är själva samtalet, inte att man håller i telefonen. Infrastrukturministrarna Torstensson och Elmsäter-Svärd har haft alldeles rätt. Men nu ser det ut som lagen införs ändå eftersom S-demokraterna enats om det. Den införs med argumentet X stycken länder kan inte ha fel. Trots att det redan finns en lag mot trafikfarligt beteende, lagen som straffbelägger vårdslöshet i trafik har funnits sedan 1951. Den täcker även in allt som den nya föreslagna lagen inte kommer att täcka in.

Annika Ström Melin uttalar frankt på DN:s ledarsida (ej på nätet) att hon inte behöver några bevis på att en lag blir till någon nytta eftersom ”det känns helt rätt”, längre in i tidningen konstaterar tidningens motorredaktör Jacques Wallner (ej på nätet) att nya lagar inte är någon lösning, det som krävs är att folk börjar tänka efter och visa hänsyn, experterna på Trafikverket är inne på samma linje, liksom Folksam.

Josh tror inte att effekten blir den eftersträvade:

Något jag verkligen skulle vilja se är ansträngningar att tillämpa befintliga lagrum istället för att hela tiden stifta nya. Det känns som att vi rör oss tillbaka mot den typ av lagstiftning man kan hitta i äldre västgötalagen, där lag skapas utifrån mycket specifika prejudikat. Istället för att använda oss av lagen om vårdslöshet i trafik ska vi stifta specifika lagar om vad man inte får göra bakom ratten. Resultatet kan mycket väl bli att allt annat antas vara tillåtet.

I frågorna till mannen och kvinnan på gatan är det en vanlig åsikt att det är ”på tiden att det förbjuds”. För i Sverige är det nämligen en mycket vanlig uppfattning att allt som inte är förbjudet är lämpligt, ja, snudd på obligatoriskt. Vilket innebär att något som är dumt måste förbjudas. Vilket innebär att det som inte är förbjudet alltså inte kan vara dumt. Vilket innebär att en lag som förbjuder mobilsamtal i bil får väldigt många att tro att det fortsatt går bra att köra bil med full uppmärksamhet samtidigt som man äter hamburgare, sminkar sig, rotar i hanskfacket, lyssnar på Ring P1 eller försöker undvika att göra det, grovhånglar, borstar tänderna eller tittar på film.

En annan effekt kan bli som i Nya Zeeland där folk då lagen kom i början tvärnitade när de fick ett samtal men efter att tag slutade med det för att i stället ägna all sin uppmärksamhet åt att spana efter eventuella poliser då de talade i telefon.

Liberala studenter i Stockholm anser att det är omöjligt att förbjuda allt olämpligt. Fria Moderata Studentförbundet ser klåfingrigheten breda ut sig, Nina Larsson undrar om man måste förbjuda allt, Anybody undrar varför man måste krångla till saker i onödan, Nina Larsson undrar om man måste förbjuda alltPeter Soilander vill se gränser för politiken, Pezster undrar om man får titta på hastighetsmätaren men Moderata Lotta tycker dock att den nya lagen är intressant. [Uppdatering, inte bara hon utan även SvD:s osignerade huvudledare]

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 svar to “Om det gick att förbjuda dumhet hade det redan gjorts”

 1. telesys Says:

  Håller med dig helt. Det är en omöjlig uppgift att detaljlagstifta om allt man inte får göra. Det måste vara betydligt enklare att använda en generell lagstiftning (som redan finns) som säger att man inte får göra något som allvarligt påverkar uppmärksamheten negativt.

 2. Jerry Says:

  Dagens GPS enheter har en säkerhetsspärr som omöjliggör användning av enheten UNDER KÖRNING!

  Dessutom har dagens GPS tal information!
  Man behöver inte knappa på GPS:n när man kör!
  Vill man betala mer pengar för en röststyrd GPS, så finns det många modeller att välja….

  Kort sagt håller man sig till reglerna att ha BÅDA händer på ratten, så GPS är inte problemet…

  Det är mycket farligare att skriva sms eller prata i en mobiltelefon som man håller i handen!

  Det är OK med en handsfree mobil.

 3. Sara Says:

  Jag skrattar fortfarande när jag tänker på frågan om man får lov att titta på hastighetsmätarn!

  Att allt som inte är förbjudet är likställt med lämpligt i Sverige är dagens sanning. Jag har aldrig riktigt förstått varför man som människa inte kan tänka själv utan man måste luta sig på mot diverse förbud och regler. Och regler på regler. Och undantag på reglerna. Och regler för undantagen. Visserligen är regler och lagar ”mätbara” och det är väl inte det sunda förnuftet, men när tar det hela slut?

  Om man som bilförare inte har vett nog att låta bli allt det du skrev ovan under färd-
  ja då kanske man inte är lämplig att ha körkort och framföra fordon. Vad i lämpligheten ändrar en lag?

  Tack för en bra och läsvärd blogg, jag kommer att lägga den på min blogglista och länka, hoppas det är okej.
  Tack för mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: