DN och sorkjakten

När jag läste DN:s ledarsida i går gick tanken till den knarklangande diktatorn Dr Kananga i Bond-filmen Live and Let Die:

Man or woman, black or white. I don’t discriminate.

Tidningen har på ett föredömligt sätt anställt såväl kvinnliga som manliga stolpskott. Erik Helmerson presenterar sig för den breda allmänheten genom att försvara den kommunala fritidspersonalens diskriminering av sorkar i Hemse. En diskriminering som såväl skolans rektor som regionrådet bett om ursäkt för. Erik vet bättre:

Om man på allvar tror att pojkarna tillfogats oläkbara själsliga sår av något så trivialt som att snuvas på en semla är det kanske också läge att rikta en skarpare blick mot situationen i klassrummet de 364 dagar som inte är kvinnodag. Vilka barn är det då som hukar under bråk och oväsen? Vilka sitter i gräddfilen?

Jadu Erik… 1. Att tro att man motverkar en orättvisa genom att införa en annan är inte en listig idé. 2. De som sitter i skolans gräddfil är flickorna, de får genomgående bättre betyg än pojkarna vid samma prestation.

Johan Ingerö är arg och skrattar på samma gång:

När svenska styrkor bekämpar talibaner och skyddar flickor och kvinnor som utsätts för syreattacker, som får öron och näsor avskurna, som förväntas leva sina liv under heltäckande dukar, ja då undrar DN:s ledarsida ”vad Sverige gör i Afghanistan”.

Men när en hop stenkorkade fritidsfröknar bestämmer sig för att sukta några helt oskyldiga skolgrabbar med semlor i akt och mening av att ”lyfta fram tjejerna”, ja då anser samma ledarsida att detta är en lämplig pedagogisk utgångspunkt för ett djupare samtal med våra barn om det världspolitiska läget.

Kan man annat än skratta åt människor som är så fisljummet menlösa, så totalt frånkopplade från verkligheten och som förmodligen knappt ens vet vad som är bak och fram på en unge?

Bloggen Aktivarum skriver om skillnaden mellan misstag och fel:

Poängen är att det är en sak att  göra ett misstag – det är mänskligt. Det är en annan och betydligt värre femma att upprepa eller förespråka någon annans misstag. Då är det felaktigheter.

Med den filosofiska positionen i minnet så är det förståeligt att fritidspersonal gjorde misstaget att tro det var en god ide att semle-diskriminera pojkar på internationella kvinnodagen.

De gjorde ett misstag, gör om – gör rätt!

De som däremot försöker argumentera för den positionen kan inte hänvisa till den ursäkten.

Sålunda så finns ingen ursäkt alls för dårskapen från människor som Erik Helmersson i DN-ledaren. Inte nog med att Helmerssons argumentation är usel. Det var inte ens ett argument från början.

Grovt Initiativ konstaterar att denna sorts beteende ger genuspedagogik ett dåligt namn. Det tycker jag också, men jag beklagar det däremot inte.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ett svar to “DN och sorkjakten”

  1. Bennykrati, när artisten själv får välja « No size fits all Says:

    […] Helmerson (som har artat sig riktigt väl efter debuten) skriver på DN om Slussendebatten, och hur den är ett exempel på hur kultureliten har tappat […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: