Skillnad på folk och folk

I kväll framför Sara Varga i Globen sin pk-dänga ”Spring för livet” som handlar om en kvinna som misshandlas av sin (manlige) partner. Det är så den allmänna konsensusen ser ut: män är förövare, kvinnor offer. Naturligtvis ser det inte så svartvitt ut i verkligheten vilket jag har skrivit om tidigare. Kvinnor använder våld mot partnern lika mycket som män och våld förekommer minst lika mycket inom samkönade förhållanden som inom olikkönade, så mycket var teorin om könsmaktsordning värd.

Newsmill skrev igår pseudonymen Pia Larsson om hur det gick till när polisen kom efter att hon och hennes sambo misshandlat varandra på fyllan. Trots att båda hade slagit den andre och trots att det fanns misshandelsskador på mannen valde polisen och hela rättsväsendet att enbart tro på hennes version. Mannen fick 15 månaders fängelse för misshandel, hon fick inget straff alls.

Ett fritids i Hemse ville tydligen inte vara sämre än våra rättsvårdande myndigheter och firade kvinnodagen i måndags med handfast könsapartheid bland barnen:

Barngruppen delades i tisdags, på internationella kvinnodagen, upp i två grupper: killarna i den ena och tjejerna i den andra. Eftersom det samtidigt var fettisdagen, valde man att ge semlor till tjejerna, medan killarna fick äta vanligt mellanmål i matsalen. Och vanligt mellanmål, det innebär knäckebröd och mjölk.

En av föräldrarna som reagerat är Carina Kvarnberg, som är mycket upprörd över personalens agerande.

– Det är helt sjukt! De jobbar med en likabehandlingsplan på fritids, och så gör man så här – det är ju barn det handlar om, de ska väl behandlas lika i alla lägen, säger hon upprört.

Hennes båda söner, Viktor och Emil Juteskog, sex och nio år gamla, går båda på fritids i Hemse sedan i höstas. De är också besvikna på att bara tjejer fick semlor och förstår inte vitsen med en sådan uppdelning:

-Det var tråkigt, vi ville ju också ha semlor, säger Viktor.

– Vi fick knäckebröd i stället, kanske med något pålägg på. Och så mjölk eller vatten, berättar Emil.

Personalen på fritids vill inte prata om händelsen när GT hälsar på, men säger att man inte anser att man begått något fel.

– Vi ville göra något speciellt för tjejerna just den här dagen, kvinnodagen, och eftersom det var semmeldag också så fick de semlor, det är inget konstigt med det, menar en fritidsledare.

– Att blåsa upp det här är att göra en höna av en fjäder, säger en annan.

Rektorn begriper dock att förfarandet att diskriminera sexåringar inte var alldeles lämpligt:

Men Lekbir Belmhamdi, rektor för fritids och årskurs F-6 på Högbyskolan i Hemse, som inte var på plats på fritids den aktuella dagen, erkänner att ett fel har begåtts:

– Syftet var att uppmärksamma tjejerna, men vi hade nog inte funderat djupare än så.

Även ledande lokalpolitiker på Gotland beklagar det inträffade, men man undrar ju vad det är som gör att personalen tycker att trakasserier av småpojkar är rätt väg att i jämställdhetsarbetet?

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 tankar på “Skillnad på folk och folk

  1. Pingback: Bättre att rädda en för mycket? | Rut-rutan

  2. Pingback: Hon misshandlade sin Sambo – Han dömdes av tingsrätten « GenusLeaks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s