Upp(s)åt eller oakt(s)amhet?

Johan Ingerö undrar varför inga riksmedia nappat på följande anmärkningsvärda nyhet: Den demokratiskt tvivelaktiga valskola som hölls i närvaro av partiledaren och statsministerkandidaten Mona Sahlin anges direkt av Valprövningsnämnden som en av orsakerna till att valet i Örebro nu måste göras om. Beror tystnaden på att Sahlin ändå skall bytas ut? Är det måhända för att riksmedia är osedvanligt långsamma i starten, eller är det för att vi är så vana vid märkliga turer att ingen lyfter på ögonbrynen längre?

Lagom till det historiska beskedet om att omval kommer att hållas till regionfullmäktige i Västra Götalands län och i en valkrets i Örebro kommun briserar anklagelser om en ny val(s)kandal, denna gång i Malmö. Krönikören Stefan Bergmark i Skånskan tror dock inte att socialdemokrater valfuskar mer än andra. Och på ett sätt har han rätt, de uppfattar inte att de gör det. De har ju Rätt™, och om det behövs okonventionella metoder för att få människor att begripa sitt eget bästa så är det ju bara en god gärning och inget fult alls.

Denna inställning – att man har en exklusiv rätt till makten – förekommer inte bara bland deras funktionärer och förtroendevalda. Att också deras väljare(!) delar den inställningen konstaterades i en forskningsprojekt för fyra år sedan.

Någonstans accepterar de flesta en förlust som en del i demokratins regler. Det gäller de allra flesta väljargrupper, men inte socialdemokraternas väljare, enligt professor Peter Esaiason vid Göteborgs universitet.

— Socialdemokraterna är västvärldens i särklass sämsta förlorare. De blir mindre lokala mot samhället efter en valförlust, sade han under SCB:s demokratidag.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 tanke på “Upp(s)åt eller oakt(s)amhet?

  1. Socialdemokraterna är ovana vid att förlora val, därför surar de så lätt. Men sedan 2006 pågår ett av väljarna initierat rehabilteringsprogram som förhoppningsvis skall ge socialdemokraterna en ny insikt om finesserna med demokrati och allmänna val…
    😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s