Ingen fjollöl i goa gubbars stad

Tillståndsmyndigheten i Göteborg tillåter Göteborgskalaset (numera uppgraderat till ”Göteborgs Kulturkalas”) men stoppar öl- och whiskymässan. Ytterligare en anledning att vara glad att man bor här på baksidan… Thomaz Grehn kommenterar i Göteborgs-Posten:

Om jag var satt att hantera alkoholtillstånd i stan och inte heller begrep vad saken handlade om utan bara såg orden SPRIT och ALKOHOL och endast hade ett återkommande griseri kallat Göteborgskalaset som referens… ja, då skulle jag förmodligen också göra vad jag kunde för att motarbeta eländet.

Det trista är att Tillståndsmyndigheten tycks tro att en inställd mässa är en insats för en restriktiv alkoholpolitik, medan det i själva verket är tvärtom. […]

Målgruppen nummer 1 är förstås de redan frälsta, men varje förstagångsbesökare på en dylik festival får garanterat en aha-upplevelse; att såväl öl som whisky inte per definition är nåt man häller i sig för att bli råpackad, utan att det kan vara exklusiva drycker – dessutom i många olika stilar – som bäst njutes i måttlig mängd.
Alltid är det nån som blir omvänd och sällar sig till de upplystas skara.
Konsumtionen av såväl mikrobryggd öl som single maltwhisky ökar sakta men säkert och det sker på bekostnad av massproduktionen, alltså sånt som först skänks i och sen dricks ur plastmugg för att till slut pissas ut i Vallgraven under “kalasdagarna” – en hantering som gladeligen sanktioneras av Tillståndsmyndigheten.
Stockholm har haft sin öl- och whiskymässa, numera upphöjd till institution, i 19 år. Att Göteborgs tillståndsmyndighet inte tror göteborgarna om att kunna hantera en, är att omyndigförklara invånarna i sin egen stad.

Double Bastard berättar om hur det gick till senaste gången det begav sig, i början av 90-talet:

Bland annat gick Avenykrögarna ihop (de är alltid ihop) och hotade många öl- och spritleverantörer att de skulle sluta köpa från dem om de ställde ut på festivalen. Avenykrögarna var helt enkelt rädda för att förlora kunder under två helger. Har ni hört något mer efterblivet? Men så går det till i ryggdunkarnas stor-stark-stad.

Och nu när man försöker arrangera ölfestival 18 år senare så sätter tillståndsmyndigheten käppar i hjulet. Man kan bli konspiratorisk för mindre.

Saker ska inte arrangeras från Stockholmshåll. Det ska finnas en göteborgskoppling, Det kommunala gröna kanin-företaget Göteborg & Co ska vara med på ett hörn för att det ska gå smidigt i den här staden. Det kallas Göteborgsandan. Man måste bo i den här staden för att förstå den fullt ut. Men tänk kombinationen goa gubbar, kulturfientlighet, mutor och gubbigt kommunalt ryggdunk så förstår ni 70% av Göteborgsandan.

Vit man i tropikdräkt möter tre svarta kannibaler som undrar om han 'är go eller?'

Ill: David Nessle, som för övrigt har en utomförträffligt bra blogg.

Men, man skall ju vara positiv, så Double Bastards alter Ego Glenn Svensson har skickat ett brev till Tillståndsenheten för att i stället sälja in Göteborgs Räk- och Ölfestival. Inget trams, bara en sorts öl från en leverantör och så go’ folklig underhållning som folk känner igen för hundratolfte gången:
fejkad festivalsaffisch

Tyvärr är det inte bara Tillståndsenheten i Göteborg som tror att människor blir alkoholister av att det blir något lättare att köpa exklusiv whisky och dyrt vin. Sanna Rayman bemöter domedagslobbyisterna i dag i SvD: 50 tillverkare spridda över landet som säljer dyr alkohol i samband med studiebesök är varken ett hot mot folkhälsan eller ett hot mot Systembolagets monopol. Även Karl Malmqvist kommenterar.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ett svar to “Ingen fjollöl i goa gubbars stad”

  1. Håkan Says:

    Tråkigt för Sveriges baksida, Öl och Whiskey-mässan är ett suveränt tillfälle att smaka ny öl från mindre bryggerier. I höstas hade de samlat de svensk mikrobryggerierna i ett rum. Underbart att kunna gå runt och smaka på öl bryggt med kärlek.

    Sen skall det sägas att det finns de som går dit för att bara dricka och springer fram till Pripps eller Spendrups monter och beställer en stor fatöl. Jag förstår inte de människorna. Så Öl och Whiskeymässan har tyvärr blivit lite för stor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: