Stockholm hårdare drabbat än Hiroshima?

Långt om länge kommer här en kommentar till tisdagens artikel, om självmordsbombaren, i DN Kultur. Sverker Lenas gör där en anal tolkning av Europols statistik och kommer fram till att bara 0,3% av terrordåden i Europa är islamistiska. Detta tar han till intäkt för att avfärda terrorhotet som clownerier.

Siffrorna har spritt sig över nätet och flitigt refererats i media. Men detta sätt att använda statistik är manipulativt på ohederlighetens rand. Siffrorna gör ingen skillnad på småvandalisering och massmord: I Spanien räknas till exempel en krossad ruta som terroristbrott om någon klottrat ”ETA” på väggen bredvid. Statistiken visar inte heller brott som avvärjts innan de hunnit utföras, och Storbritannien rapporterar över huvud taget inte in någon terroriststatistik till Europol.

Jihadistisk terror är ett faktum, och skillnaden mot annan terrorism i dagens Europa gäller både mål och metod. Den separatistiska terrorn har mål som är begränsade och åtminstone teoretiskt uppnåeliga. Den jihadistiska terrorn har universella anspråk och går emot hela det moderna samhället som vi känner det. Det var mycket länge sedan någon separatistisk eller politisk terrorgrupp i Västeuropa genomförde dåd med det uttalade syftet att slumpmässigt döda civilbefolkning. Detta är däremot en av den jihadistiska terrorns favoritmetoder.

För att förstå hur missvisande Lenas och hans gelikars bruk av mängdstatistik blir räcker det med att betänka följande faktum: Under Andra världsskriget fälldes fyra gånger så många bomber över Stockholm som över Hiroshima.

Det har bloggats massor om självmordsbombaren. Andreas Johansson Heinö har skrivit det bästa inlägget jag sett hittills.

[Uppdatering: Peter Wolodarski tycker i DN att en spade skall kallas för en spade]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar to “Stockholm hårdare drabbat än Hiroshima?”

  1. Jost Herholz Says:

    Påståendet att fler bomber under ww2 fälldes över Stockholm än över Hiroshima
    är missvsande och uppsåtligt vilseledande.. Det handlar ju inte om antalet. Stombomben, ”fat Tom” som 1945 ödelade staden och åstadkom ohyggliga offer
    i en oskyddad civilbefolkning är inte medräknad eller beräknad till bara en bomb och jämförd med de få som sovjetiska plan fällde vid Hammarby.

  2. hagwall Says:

    Just precis, och det är retorik av den sorten som Sverker Lenas sprider i DN.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: