Hedersdebatt på Newsmill

Efter vad som av allt att döma var ännu ett hedersmord var det tämligen tyst från de annars så debattglada apologeterna som säger att företeelsen inte finns. Men på Newsmill har det nu utbrutit en debatt, där Eva-Britt Svensson, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet framför sin åsikt att ordet hedersmord är rasistiskt.

Låt mig förklara vad jag menar. En man med svensk bakgrund mördar en närstående kvinna. Det kallas då för mord. Men när mördaren är från en minoritetsgrupp med ursprung i andra länder, då ska det plötsligt betecknas som ”hedersmord”. Jag anser att detta är fel.

Alice Teodorescu svarar: Svartsjuka kan inte jämföras med hedersförtryck.

Den som dödar i ”svartsjukans namn” är inget mer än en mördare, aldrig en hjälte. I hederskulturer är det tvärtom rätt att mörda den som förnedrat klanens heder. Skillnaden ligger således i att det ena brottet bryter mot sin kultur medan det andra följer den.

Hedersförföljda ”Anna” bor på skyddat boende, hon vill att vi skall

Lyssna på de människor som faktiskt jobbat och kommit i kontakt med hedersvåldet. Det är skrämmande att sitta här med tjejerna och läsa hur feminister duckar för problemet, hur antirasister hävdar att idén med hedersvåld skulle bara vara rasistiskt bränsle åt SD, hur många hävdar att det inte ens finns, hur många okunniga hävdar att det är något som bara drabbar ”muslimska” familjer.

Hedersvåldet finns. Det kan drabba alla samhällsgrupper. Oavsett religion. Det kan drabba tjej såväl som kille. Det är kulturella faktorer som ligger bakom det. Och alla vi som bor här [i skyddat boende]  är levande bevis på det.

Maria Hagberg skriver att feminismens svek mot hedersoffren är oförlåtligt.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 svar to “Hedersdebatt på Newsmill”

 1. Paradigm Says:

  Man kan konstatera att mångkulturalismens anhängare nu bara ägnar sig åt att ursäkta, bagatellisera och relativisera. Hedersmord är som svartsjuka, svensk polis är terrorister och män är talibaner. Och den som inte håller med är naturligtvis rasist.

  Man kan undra om de själva reflekterar över att de har så lite gott att säga om mångkulturen, att de alltid måste inta en försvarsposition.

 2. Helena von Schantz Says:

  I grunden finns också en bristande inlevelseförmåga. Vad innebär det att hela ens släkt och familj vill att man ska mördas, är villiga att hjälpa till på alla tänkbara sätt och sedan applådera mördaren?

 3. Tio år efter Fadime, hedersvåldet förminskas i Uppsala « No size fits all Says:

  […] bloggade om förnekarnas ynklighet för ett år sedan också, klipper in alltihop […]

 4. Pela, Fadime och Abbas, till slut på väg att få upprättelse « No size fits all Says:

  […] när Eva-Britt Svensson, Europaparlamentariker (V), år 2010 hävdar att uttrycket hedersmord är rasistiskt. Men det officiella Sverige har börjat ta problemet på allvar. Ungdomsstyrelsen gjorde en […]

 5. Uppsala, Högsby, Landskrona. Det räcker nu. « No size fits all Says:

  […] Svensson, Europaparlamentariker (V), hävdade så sent som 2010 att uttrycket hedersmord är rasistiskt. Men det officiella Sverige har börjat ta problemet på allvar. Ungdomsstyrelsen gjorde en […]

 6. Farlig förnekelse | No size fits all Says:

  […] Svensson, Europaparlamentariker (V), hävdade 2010 att uttrycket hedersmord är rasistiskt. Men den uppfattningen är tack och lov alltmer marginaliserad, det officiella Sverige […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: