State of the Onion

Den svenska lökodlingen är på väg att försvinna, på grund av en svensk myndighets mycket egensinniga tolkning av ett EU-direktiv om bekämpningsmedel. Kemikalieinspektionen vill vara duktigast i klassen och vägrar göra det som dess motsvarigheter i alla andra EU-länder redan gjort, ge dispens fram tills det finns en ersättning. KemI säger sig vilja värna miljön och slår därför ut den svenska lökodlingen. Det tvingar i stället fram en massiv import av lök som odlats utomlands med fler bekämpningsmedel och med högre halter  än den svenska löken. Tänkte inte på det

– Vi har full förståelse för att LRF invänder, det blir ju en konkurrenssnedvridning jämfört med andra länder. Men vi kan inte bryta mot direktivet, säger Peter Bergkvist, agronom och myndighetsexpert på Kemikalieinspektionen, till TT.

Nej KemI, ni behöver inte bryta mot direktivet, ni kan göra som alla andra EU-länder som använder medlet, söka dispens. Men av totalt missriktade och direkt kontraproduktiva världssamvetesskäl så vägrar ni.

Den ekologiska odlingen producerar lök som är tre-fyra gånger dyrare än den konventionella, den står för närvarande för fyra procent av den svenska produktionen. Inte ens en kravodlare tror att den ekologiska produktionen kan öka mer än marginellt:

Torsten Thuresson är en av få odlare i Sverige som valt att odla kravmärkt. Men det är inte en lösning för alla, menar han.

– Jag ser det som en omöjlighet att bedriva konventionell lökodling om man inte får använda de kemiska preparaten, säger Torsten Thuresson.

Det Socialdemokratiska partiet må för tillfället vara långt från makten, men den tankefigur de i årtionden ympat in i statsapparaten lever i högönsklig välmåga: Vilka effekter en åtgärd får i verkligheten är fullständigt irrelevant, det enda som räknas är att det ”låter bra”.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: