Små små ord av frihet

Det är inte alltid det går åt rätt håll, men jag noterar två ljusglimtar för större frihet och mindre förmynderi:

Statens utredare rekommenderar att det blir tillåtet med gårdsförsäljning av vin.

Snart kan det bli möjligt för den som besöker en svensk vingård att köpa med sig några flaskor hem, precis som man kan i många andra europeiska länder. En kommande utredning slår fast att det går att kombinera gårdsförsäljning med att Systembolaget ska behålla sin monopolställning. Om förslaget går igenom skulle det innebära starten på en ny epok i svensk alkoholpolitik.

Den svenska jordbruksnäringen har länge slagits för att vinproducerande bönder, precis som i övriga Europa, ska tillåtas sälja sitt eget vin på gården. Men den stora tvistefrågan är om detta är förenligt med det svenska alkoholmonopolet.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) säger ja och tror att gårdsförsäljning kan bidra till en levande landsbygd. Han har förespråkat en finsk modell där gårdarna som säljer alkohol blir en slags filialer till Systembolaget. Hans ministerkollega Maria Larsson (KD), som tillsatt utredningen har tidigare varit mycket tveksam till gårdsförsäljning.

Alkohollagsutredningen som kom förra året konstaterade att det inte skulle vara möjligt att inom ramen för gällande EU-rätt och detaljhandelsmonopol ge svenska producenter möjlighet att sälja direkt till konsumenter. Med andra ord skulle det äventyra Systembolagets ställning. Men flera tunga remissinstanser som Konkurrensverket, Kommerskollegium och Jordbruksverket, höll inte med.

För att gå till botten med frågan tillsatte socialdepartementet i april i år en ny utredning som leds av EU-rättsexperten Lotty Nordling.

Från och med nästa höst blir det helt fritt gymnasieval i Stockholms län, det spelar ingen roll var man bor, det enda som spelar roll för intagningen är betygen. Efter en provperiodfaller nu de sista bastionerna: natur- och samhällsprogrammen i Stockholms stad. En arbetsseger för gamla och nya MUF- och MSU:are.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: