Vad var det vi sa?

I Sydsvenskan kan man idag läsa att det råder svensk chock efter abortkritiskt beslut i Europarådet. Jahaja… Som jag sa för fem år sedan när jag kommenterade den centerpartistiska EU-parlamentarikern Lena Eks förslag att EU:s domstol bör lägga sig i de nationella lagarna mot aborter, detta med motiveringen att ”var och en har rätt till fysisk och mental integritet”.

Jag tror det vore ett stort misstag. Lika lite som svenskar vill att EU dikterar våra abortlagar vill polacker, portugiser och malteser det. Det är inte alldeles självklart att ett sådant prejudikat skulle utfalla såsom Lena Ek vill. Medan det i Sverige tolkas att det är kvinnans integritet som skall räknas så kan man i de andra länderna åberopa exakt samma paragraf för att skydda fostret/det ofödda barnet, frågan är ju var man drar gränsen för vad ”var och en” är.

Det blev inget av med lagstiftningen den gången. Men tanken på att driva frågan på Europanivå fanns kvar och 2008 lade Carina Hägg (S) en motion i Europarådet för att ”underlätta för kvinnor i länder med stort abortmotstånd att få vård.” Resultatet blev det motsatta, det blev en resolution om rätten för vårdpersonal att vägra utföra ingreppen.

”Ingen person, sjukhus eller institution ska kunna tvingas, hållas ansvarig eller diskrimineras på något sätt för att man vägrar utföra, underlätta, assistera eller utföra abort” eller ”någon handling som kan orsaka döden för ett mänskligt foster eller embryo”, lyder ett par formuleringar. Resolutionen klubbades med 56 röster mot 51.
– De slaktade det ursprungliga förslaget, sammanfattar Tina Acketoft (FP), medlem i Sveriges delegation i Europarådets parlamentariska församling. […]

Beslutet speglar den allmänna viljan i Europa, enligt Tina Acketoft.
– Det är inte abortkritikerna som är aparta – det är vi. Vi har hela den katolska kyrkan att slåss emot.

Just det, det var väl inte så smart att lyfta frågan till Europanivå då, var det?

Resolutionen är inte bindande, men tjänar som en rekommendation till Europarådets 47 medlemsländer. Den kan också vägas in i beslut som fattas av Europadomstolen.

EU-minister, tillika förste propagandist för att dessa frågor bör hanteras på Europanivå, Birgitta Ohlsson, beklagar utfallet i omröstningen. Men att hon ens nu skulle inse att detta inte bör hanteras på Europanivå är nog för mycket att hoppas på.

Facade Posse och Hax ser båda faran med överstatlighet och klåfingriga svenska politiker.

[Uppdatering: Johan Ingerö skriver på Neo att Carina Hägg ingenting lärt sig av vad som hänt och i kommentarsfältet påminner en läsare om hur hon i andra sammanhang bedrivit kontraproduktiv symbolpolitik.]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar to “Vad var det vi sa?”

  1. Kvinnans rätt till sin egen kropp begränsas.. « Samuel Sandberg Says:

    […] DN , DN , DN , SvD , SvD , Aftonbladet Bloggar: Patriarkatet i blodet , Sebastian Hallén , No size fits all , Henrik-Alexandersson , Josefin Strömberg , Tronen, altaret och […]

  2. EUrektil dysfunktion « No size fits all Says:

    […] Och fortfarande finns det de som tycker det vore en bra idé att låta EU centralt bestämma över moralfrågor… […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: