Skall Mona Sahlin arrangera valskola nu?

Dagens talmansval skulle enligt Socialdemokratins fiffiga strateger bli en chans att smeta anklagelser om SD-samarbete på Alliansen. Socialdemokraternas givna talmanskandidat, hedersmannen Björn von Sydow, hade dock avstått från att ställa upp eftersom det enda sättet han kunde vinna på var med SD:s aktiva stöd. Efter att ha rotat i riksdagsgruppen ett tag så hittade partiledningen dock en pålitlig linslus: Kent Härstedt. Han och partiet var dock inte mer intresserade än att han bara ställde upp som talmanskandidat, inte som kandidat till posten som förste vice talman. (Där ställde Socialdemokraternas seriösa kandidat Susanne Eberstein upp.)

En annan som inte ställde upp var Thomas Bodström, han var borta utan beviljad ledighet och kunde därför inte ersättas av en annan socialdemokrat. En vänsterpartist tog sådan tid på sig i kaffedrickandet/på toaletten (uppgifterna skiftar) att hon trots tre kallelser missade omröstningen. Dessutom visade det sig att minst en rödgrön riksdagsledamot röstade på Per Westerberg, vilket gjorde stödet från SD betydelselöst: Per Westerberg skulle blivit vald även om alla SD:s ledamöter röstat på Kent Härstedt…

Man undrar om Mona Sahlin skall arrangera valskola för den rödgröna riksdagsgruppen nu?

Mary vill ha kloka och insiktsfulla politiker, inte smarta, listiga och fiffiga. Blekingesossen Martin Moberg lyckas med konststycket att ha fel i båda sina faktapåståenden men ändå hävda att slutsatsen kvarstår. Ulf Bjereld tycker att retoriken blivit enahanda och kommer att bli tröttsam:

Uttrycken att respektive block ”ger SD inflytande”, ”är beroende av SD” samt ”samarbetar med SD” har upprepats som mantran i debatten. Men uttrycken är så vaga att de mer bidrar till att fördunkla än att skapa klarhet i debatten. Om SD röstar med de rödgröna innebär det inte att de rödgröna ”ger SD inflytande”. Om SD röstar med Alliansen innebär det inte att Alliansen ”ger SD inflytande”. I stället är det så att SD genom valresultatet vunnit ett inflytande i varje enskild fråga där de båda blocken är oense. Det hjälper inte heller om de båda blocken kommer överens i en sakfråga för att den vägen beröva SD vågmästarställningen – en sådan överenskommelse innebär ju också att SD utövat ett inflytande över hur frågan hanteras.

Däremot är det en helt annan sak om Alliansen eller de rödgröna innan de formulerar sina förslag sneglar på SD:s intställning i frågan. Eller om Alliansen och de rödgröna rentav skulle föra formella eller informella samtal med SD om politiken – men det är än så länge ett osannolikt scenario.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s