Liberal kandidat nummer tjugo

Jag är sista namnet ut på Magasinet Neo:s serie om liberala riksdagskandidater. Min text följer nedan. Den, plus Mattias Svenssons och Johan Ingerös kommentarer hittar ni under rubriken Liberala blocket #20 Per Hagwall (M)

Jag hade inte tänkt att kandidera till riksdagen det här valet, fram tills i maj 2008 siktade jag primärt på Stockholms stadshus för att sedan gå vidare 2014. FRA-striden fick mig att tidigarelägga mina planer. Jag är inte säker att på att jag kommer att bli en Camilla Lindberg, men jag kommer definitivt att säga offentligt vad jag tycker för att inifrån makten stoppa marschen mot ett alltmer allomfattande övervakningssamhälle. Jo, inifrån, jag tror faktiskt att det fortfarande finns sådana möjligheter.

Jag är liberal: Jag anser inte att mitt sätt att leva är det enda rätta, människor bör få leva som de vill så länge det inte skadar någon annan. Jag är också konservativ: Om det inte är trasigt – laga det inte.

Mitt mål är att vara pragmatisk utan att vara principlös: Att ha en idé om hur samhället bör se ut och ompröva medlen om de visar sig inte leda till det utpekade målet. Politiken i Sverige har i decennier styrts av att det är viktigare att vilja väl än att göra väl. På områden som skola, bistånd och miljö går det nu åt rätt håll. Men på två områden går det åt fel håll; morallagstiftning och integritetspolitik.

Om vi politiker skall införa någon slags tvångslagstiftning måste det vara fullständigt sannolikgjort att det inte orsakar mer problem än det löser. Organisationer skall inte ha fri förskrivningsrätt på lagar, vare sig de kallar sig Ifpi, LO eller Ecpat.

Jag ogillar starkt olika rättigheter för olika grupper och diskriminering som metod att motverka diskriminering. Staten skall inte syssla med att peka ut “skyldiga folkgrupper” eller ”skyldiga kön”. Partnermisshandel är lika illa oavsett vilket kön eller sexuell läggning den misshandlande och den misshandlade har.

Min pet peeve är sexköpslagen som både symboliserar och effektuerar det sämsta med moraltanteriet, en intolerans som skadar den den påstår sig vilja skydda. Sexköpslagen bör omedelbart avskaffas. I övrigt finns det ett helt batteri med morallagar som får uppenbart orimliga konsekvenser som inte kan motiveras med det “goda målet”. Bland de som bör skrivas om finns kopplerilagen och barnporrlagen.

Jag säger alltså nej till kvoteringar och särlagstiftningar. Föräldrar skall även i fortsättningen själva få avgöra vilket uttag av föräldraledigheten som är bäst för deras barn. Argumentet att familjerna skall följa politikernas minsta påbud eftersom de får del av offentliga bidrag är inte hållbart i ett högskattesamhälle. Hetslagstiftningens inneboende problem kommer av att den själv med nödvändighet gör det den vill motverka, delar in människor i grupper och stämplar dem som starka eller svaga. Med nuvarande utforming tvingas lagen att utvidga sina definitioner till ständigt nya grupper. Hetslagstiftningen bör reduceras till ett absolut minimum, men rättsapparaten skall å andra sidan ta alla hot och förföljelser på större allvar.

Sist lite om min konservatism, den kommer till exempel till uttryck i min principiella monarkism; Systemet fungerar, det ger oöverträffat mycket bang for the buck vad gäller pomp och ståt och framförallt håller det karriärpolitiker borta från rikets högsta ämbete (vilket för övrigt också är en libertariansk tanke).

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s