Flyr väljarna? Flyg in en gåsleverproletär!

Socialdemokraterna kunde tacka sin exceptionella maktställning under trekvarts sekel med att de lyckades framstå som ett parti både för de mest utsatta och för den breda medelklassen. Denna förmåga har de nu tappat och försöker i stället locka väljare med kändisar likt det sönderfallande Demokratiska partiet på 70-talet i USA. Johan Ingerö ser parallellerna:

I stället har Socialdemokratins retorik under hela mandatperioden kretsat kring dem som har det allra tuffast – utförsäkrade, familjer som bor i andra hand, invandrare som inte lärt sig språket och andra som av olika skäl inte lyckats etablera sig på arbetsmarknaden. Medelklassen, det som Göran Hägglund kallar verklighetens folk, har inte fått andra besked än att skattesänkningen som betalar deras semesterresa, friskolan som utbildar deras barn och den privata vårdcentralen som till skillnad från föregångaren svarar i telefon, är ondskans högborg.

Visst, Socialdemokraterna har till viss del insett detta. Det är därför de inte går till val på att rulla tillbaka alla jobbskatteavdragen, åtminstone inte på en gång. Men de har helt uppenbart glömt hur man slåss om medelklassväljarna. Deras strategi, när två veckor återstår till val och siffrorna pekar nedåt, är att mobilisera grupper vars kunskaper om valet är så begränsade att de behöver gå på kurs för att över huvud taget kunna rösta.

Tydligare kan det inte sägas. Roger Radhus har ingenting att hämta hos Socialdemokraterna, men genom att rösta bort dem kan han hålla sina boendekostnader på mattan. Så han röstar bort dem. Däri ligger Alliansens eventuella seger. Det är ingen revolution, men det är ett tydligt och historiskt paradigmskifte. Medelklassens diskreta seger.

Och hur möter Socialdemokraterna, anfäktade av en politisk och marknadsföringsmässig identitetkris, detta? Med kändisar.

I går tog de rödgröna hjälp av gåsleverproletären Stellan Skarsgård, boende i Hollywood, för att övertyga svenska arbetare och tjänstemän att rösta fram Mona Sahlin som statsminister. Under dagen lanserade Mona Sahlin också höjdhopparen Stefan Holm som idrottsminister i en rödgrön regering (det var dock en hake, han var inte tillfrågad). Se där en dag i en valrörelse som handlar om de frågor som Socialdemokraterna tycker är viktiga. Svansbo kommenterar också Ingerös artikel och det Brännpunktsinlägg som idag presterats av ett dussin artister och politiker. Bland dem Mikael Wiehe, som i augusti tog 60000 kronor av kommunala pengar som borde gått till skolor, daghem och sjukhus, för att spela gamla låtar i någon timme på ett propagandamöte. Det kostar på att störta regeringen

[Uppdatering: Thomas, Attila och Magnus skriver om debattartikeln och känner inte igen sig vare sig i de ”enorma klyftorna” eller att ”det var bättre förr”.]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ett svar to “Flyr väljarna? Flyg in en gåsleverproletär!”

  1. Björn Says:

    Haha… nu fick man sig ett gott skratt… gåsleverproletär! Pricksäkert Hagwall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: