Dags att avvänja maktens junkie(s)

Behovet att hålla Socialdemokratin borta från makten och vänja dem vid att börja bete sig som ett vanligt parti blir bara mer och mer uppenbart. Expressen rapporterar idag hur Huddinge kommuns valhandläggare kritiserar Socialdemokraterna för att agera ”mycket aggressivt och obehagligt” inne i förtidsröstningslokalerna. Knappt någon är väl förvånad.  Från en annan Söderförort, Fittja, ser vi i TV4:s idolporträtt av riksdagskandidaten Evin Cetin (S) hur hon står inne i vallokalen någon meter från valbåsen när väljarna röstar. Är det det hon menar med att rösta 19 gånger?

I Uppsala har fackförbundet Byggnads polisanmälts efter att de samlat ihop första- och andragångsröstare bland sina medlemmar, tågat iväg till förtidsröstningen och låtit en mur av propaganda-t-shirtbeklädda ombudsmän i vallokalen ge, eh, moraliskt stöd till medlemmarna att rösta ”rätt”…

I Byxelkrok placerade Socialdemokraterna propagandabroschyrer i vallokalen(!) på bordet där valsedlarna finns(!!)

s-propaganda på bordet bredvid valsedlarna
ICA i Byxelkrok, bild: Thoralf Alfsson

Thomas tycker det är en bedrövlig situation, Sakine skriver om valfusk i hennes hoods, Anti om misstänkt valfusk i Huddinge. Pophöger undrar om det är organiserat valfusk inom (S) vi ser.

Gulan Avci skriver på Newsmill att Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati:

Det är inte med omsorg för demokratin eller för att öka valdeltagandet i dessa områden som Socialdemokraterna lägger extra krut bland invandrarna. Det handlar om att där finns en potentiell väljargrupp som går att föra bakom ljuset. Många kan varken läsa, skriva eller prata bra svenska. Det räcker att hota med att deras bidrag tas ifrån dem om de inte röstar på Socialdemokraterna. Eller att folk ska bli utkastade från Sverige.

Jag har idag pratat med en person som hört hur de socialdemokratiska valarbetarna i Söderort hotade med att ”Alliansen vill sänka invandrares löner”. Gulan avslutar:

Socialdemokraterna utger sig för att vara invandrarnas bästa vän. Trots detta gjorde de inte ett smack för att inkludera invandrarna i sitt Sverige. Tvärtom ökade trösklarna till arbetsmarknaden, SFI fungerade uselt, flickor och kvinnor som levde med hederskulturen sveks gång på gång. Skolresultaten sjönk bland elever med utländsk bakgrund.

Men en sak har vi invandrare kunnat lita på. Alla fick hjälp av Socialdemokraterna att ta sig till vallokalen. Många fick till och med hjälp in i vallokalen. En del fick också hjälp att sätta kryss i personvalet, andra behövde inte bemöda sig att rösta alls för de skötte deras kompis. En dag var fjärde år har invandrarna alltid varit viktiga för Socialdemokraterna. Eller förlåt – tre veckor vart fjärde år, när man får förtidsrösta.

Precis, förtidsröstningen har inte bara gjort det enklare att rösta, den har också gjort det enklare att fuska. Johan undrar om s-fusket är en del av strategin. Jag skulle kalla det en retorisk fråga. Det skulle nog Hans också: De vill ju bara hjälpa till…:

Socialdemokraternas ordförande i Huddinge tycker att diskussionen är tråkig. Bakgrunden, menar hon, är nämligen att valarbetarna velat ”hjälpa till”. Detta är inte valarbetarnas uppgift utan en uppgift för personalen i varje röstningslokal. De ska svara på frågor och, om det behövs, visa hur man röstar. Detta är ett skandalöst beteende av Socialdemokraterna. Det värsta är emellertid att de förmodligen inte tycker att de har gjort något fel.

Och varför skulle de tycka att det är fel när sådant beteende, som Morgan konstaterar, sanktioneras av deras partiledare – en person som gör anpråk på att leda inte bara partiet utan hela landet? Broman skriver om (S) desperata jakt på röster, Fredrik Malm ger Mona Sahlin sex tips hur hon kan fixa fler röster, Gråsälen från Västra Götaland ser paralleller med hur det går till i Vitryssland.

Olov Lindquist skriver om hur Socialdemokraterna vill vinna valet till vilket pris som helst. Morrica ogillar sossarnas agressiva marknadsföring, Fredrik bloggar om Socialdemokratiskt valfuskPaul tycker att det är konstigt att de enligt det Socialdemokratiska oppositionsrådet ”hjälpsamma” valarbetarna bara var intresserade av att hjälpa till med ett partis valsedel…

Det är inte många på vänsterkanten som kommenterar saken, men Socialdemokraten Björn Andersson i Oxelösund ser i Expressens artikel en Alliansstrategi att utmåla Socialdemokraterna som valfuskare.

Ja Björn, att ditt parti utmålas som valfuskare beror på att ni är det. Att ingen annan utmålas som det beror på att det bara är ni som använder dessa metoder. I modern tid är det konsekvent ett parti som, val efter val, har valarbetare som döms i domstol för valfusk. Det är inte Centern, det inte Vänsterpartiet, inte ens Sverigedemokraterna eller KPML(r). Det är Socialdemokraterna och bara Socialdemokraterna. Ni har ett enormt demokratiproblem med er interna partikultur som fortsätter att uppmuntras av er partiledare!

Slutligen konstaterar jag att Socialdemokraternas ”valskola” i Örebro nu blivit polisanmäld.

[Uppdatering: Tokmoderaten skriver om sköna drömmar och sjaskig verklighet, Mats Sander ger rött kort till fu(s)kande valarbetare]

[Uppdatering 2 Alice Teodorescu skriver på Expressen Debatt: Röstfisket i förorterna stinker]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

6 tankar på “Dags att avvänja maktens junkie(s)

  1. Jag vet inte vad som är mest bedrövligt: att sossarna fuskar i val efter val (och lyckas de inte vinna ens med valfusk så gör man som i Sundbyberg; köper över ledamöter från ett annat parti) eller att de kommer undan med det.

    De som fälls i domstol borde få maxstraffet, inte minimistraffet. Riskerar man fängelse så kanske till och med överentusiastiska socialdemokratiska valarbetare kan lägga band på sig själva.

  2. Pingback: Valet 2010 , det första odemokratiska valet ? | Tankar hos en Gråsäl

  3. Pingback: Rött kort till fu(s)kande valarbetare

  4. Vissa saker som berättas här borde gå att polisanmäla. Om lag saknas är det dags att införa en sådan. I en demokrati måste det vara nolltolerans för valfusk.

  5. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-09-10 FM

  6. Pingback: Upp(s)åt eller oakt(s)amhet? « No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s