Hands up, baby hands up

I somras började MUF sprida en knapp med ett välkänt utseende, en handflata med text på. Men i stället för ”rör inte min kompis” stod det ”rör inte min statsminister”.

Nu hotar SSU stämma MUF för att de gjort en egen variant av knappen som enligt SSU var ”en av orsakerna till att vi hittills sluppit ett rasistiskt parti [i riksdagen]”… Då är det ju klart att SSU är sura, om MUF har den magiska knappen kommer ju Reinfeldt att sitta i evighet!

SSU påstår att det handlar om varumärkesintrång, men har inte koll på att sådant bara kan komma ifråga vid kommersiell verksamhet. Rick konstaterade redan för två månader sedan att SSU var helt ute och cyklade i den här frågan:

Här kan jag konstatera att det föreligger en väldig okunskap om olika immaterialrätter.

I det fall som symbolen är varumärkesskyddad, så kan MUF, M, FP, hela Alliansen och vilket politiskt parti använda den helt fritt. Varumärken gäller nämligen bara näringsverksamhet, vilket politiska partier inte är (de är i regel registrerade som ideella organisationer, alltså per definition inte näringsdrivande).

Ett varumärke måste dessutom registeras i en tjänste- eller varukategori av ungefär 50 stycken. Ett märke som är registrerat i kategorin ”ketchup och senap” är fortfarande helt fritt att använda inom kategorin ”rörläggare- och VVS-tjänster”. Till exempel.

SSU har tidigare demonstrerat sin fullständiga inkompetens i frågor som gäller upphovsrätt och varumärkesskydd då de försökte registrera varumärket Alliansen. De lyckades naturligtvis inte med det stuntet heller. Men hel del reportrar hade förstås inte koll de heller utan svalde betet med krok och allt. Leif Östling kommenterar hos Resumé:

Att SSU inte begriper vad ett varumärke är eller vad som krävs för att registrera ett sådant är pinsamt framförallt med tanke på hur de går ut och presenterar det hela.
Att Resume däremot” avslöjar” att ”Nu kan regeringen gå miste om rätten att kalla sig Allians.” är direkt plågsamt eftersom de rimligen borde veta bättre. Förutsättningen för skydd är som ”Anonym” noterat att det rör sig om näringsverksamhet (1 § VML) och förutsättningen för intrång är även detta att det sker i näringsverksamhet (4 § VML).
Så om SSU mot förmodan skulle få igenom sin registrering för sin näringsverksamhet inom området Kulturverksamhet så lär inte det hindra någon (t ex regeringspartierna) att använda beteckningen i icke-kommersiell verksamhet (t ex för att driva politik). Ingen får däremot i sådana fall konkurrera med pajaserna i SSU om att driva cirkus under namnet Alliansen (och det är kanske lika bra).

För övrigt var det inte ens SOS Racisme som först kom på det där med handflator i politiken:

röd handflata

Red Hand of Ulster, symbol för Nordirland, källa Wikipedia

vit handflata på indisk flagga

Indiska Kongresspartiet, källa rahulgandhi1.org

[Uppdatering: SSU låtsas på Brännpunkt att en 25 år gammal mycket framgångsrik antirasismkampanj tar skada av en humoristisk tribut från ett annat ungdomsförbund. Vidden av SSU:s stupiditet ställs i ett vederbörligen avslöjande ljus av Blogge och Thomas undrar om SSU 100 timmar före valet överhuvudtaget inte har någonting att säga om politik. Anders Sjöqvist tycker att SSU kastar slägga i växthus.]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

(Ajdå, skulle stått ”propaganda” där, men det blev ju rätt passande ändå)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: