I Sverige stavas valfusk med s

Ett parti som anser sig ha gudagiven rätt att regera landet har många strängar på sin lyra när det gäller att se till att folket röstar rätt. Det finns i Sverige bara ett parti som fått sina valarbetare dömda för valfusk, och det sker konsekvent val efter val. 2002 skedde det i Hässelby och Rinkeby och år 2006 i Norrköping, Blekinge och Surahammar. Vad som händer i år kan vi läsa på bloggen Tobleronepolitik (min länk i texten):

En person som har jobbat mycket på högstadium och gymnasium i invandrartäta områden tipsade om en nyhetsinslag som gjorde honom mycket upprörd. TV inslaget sändes igår 1 september i Tvärsnytt och visar hur Socialdemokraterna med Mona Sahlin var ute i Örebros miljonprogram och håvade in röster bland nysvenskar som befinner sig i beroendeställning till bidrags-Sverige.

De flesta som bor här har ingen som helst koll på vad partierna står för, vem som företräder dem eller ens vad riksdagspartierna heter. Helt cynisk är Socialdemokraterna där och håller ”valskola” framför stora väggar med socialdemokraternas logotyper.

Denna gång kan det inte ens ”ursäktas” med att det handlar om överentusiastiska gräsrotsvalarbetare, det handlar om Socialdemokraternas partiledare och statsministerkandidat. Erik Svansbo tycker det är tämligen problematiskt när (S) lär invandrare rösta rätt.

Men Mona Sahlin ser inga problem med detta. Från filmen:

Tvärsnytt: Men är det lämpligt så här att leda tåget in till vallokalen?

Sahlin: Som du märkte så gick jag bara hit till centrum, men jag går ju inte med in i vallokalen. Jag följer ju inte med in i valbåsen.

Nä, strongt av Sahlin att dra en gräns där.

Jag har på flera håll sett uppgiften att de röstande fick färdiga kuvert med valsedlarna ilagda. Det syns inget sådant i nyhetsinslaget. Men om det faktiskt är så att de röstande inte själva la valsedlarna i kuverten så är det straffbart valfusk. Finns det vittnen som sett sådant så bör de omedelbart polisanmäla.

Oavsett om just det istoppandet inträffat eller ej så stinker det om Socialdemokraternas demokratisyn. Att Mona Sahlin inte begriper hur illa det ser ut att figurera i sådana här sammanhang är skäl nummer 26185 till varför hon inte skall bli statsminister.

”Valskolan” har uppmärksammats i Aftonbladet, men i artikeln framställs det som att Mona Sahlin uppmanade de närvarande att rösta mot Sverigedemokraterna. Det handlade det naturligtvis aldrig om, det handlade om att de skulle rösta för Socialdemokraterna. Hade något annat varit meningen hade dessa förstagångsväljare naturligtvis fått information och valsedlar från samtliga nuvarande  riksdagspartier.

För att invandrarna inte skulle få en chans att komma på andra tankar vallades de i grupp av Socialdemokraterna till det närbelägna köpcentret, där ett socialdemokratiskt valtält slagits upp direkt utanför vallokalen. Där fick förstagångsväljarna, med mycket små egna kunskaper i hur det svenska valet fungerar och vilka alternativ som finns, socialdemokratiska valsedlar och kuvert och sjåades sedan in för att göra sin demokratiska plikt för Partiet, ursäkta, landet…

Få se nu:

Mona Sahlin vallar i tv-nyheterna invandrare  till vallokalen för att agera röstboskap år Socialdemokraterna.

Exakt hur har hon tänkt att det skall försvaga Sverigedemokraterna?

Andra som skriver om saken är SvD:s ledarblogg och Anybody. Anders tycker det är Vitrysslandsvarning och MUF ifrågasätter Socialdemokratiska Arbetarepartiets demokratisyn. Zac undrar hur omfattande valfusk (S) egentligen bedriver. Mary undrar om inte detta är ett fall för rättsväsendet. Hans skriver om sossemoral.

På en annan plats… I Borlänge genomför kommunen i samarbete med ett antal Rörelseorganisationer en ”demokratimånad”, samtliga sju talare är socialdemokrater.

Det mångåriga maktinnehavet har inte bara satt avtryck i demokratisynen hos politiker och funktionärer, forskning vid Göteborgs universitet visar att det gäller tillochmed väljarna:

Socialdemokrater dåliga förlorare

DEMOKRATI. Den som ser sitt eget parti eller sitt eget politiska block förlora i ett val brukar ta nederlaget med jämnmod. Någonstans accepterar de flesta en förlust som en del i demokratins regler. Det gäller de allra flesta väljargrupper, men inte socialdemokraternas väljare, enligt professor Peter Esaiason vid Göteborgs universitet.

— Socialdemokraterna är västvärldens i särklass sämsta förlorare. De blir mindre lokala mot samhället efter en valförlust, sade han under SCB:s demokratidag.

Besvikna socialdemokratiska väljare är mer benägna att jobba svart eller fuska med skatten om en borgerlig regering har makten, visar den forskning som Esaiasson bedriver inom ramen för forskningsprojektet “Demokratins mekanismer”.

Riksdag och Departement, oktober 2007

Nå, väljarna är ju inte så många nuförtiden. Men det är ytterligare en anledning bland alla andra att rösta in Alliansen för fyra år till och äntligen låta Socialdemokratin bli ett parti som andra partier.

Socialdemokraterna är ett idéparti med två idéer – Att ta makten och behålla den.

Vilhelm Moberg

[Uppdatering: Josh rapporterar i kommentarsfältet hur det går till i Södertälje]

[Uppdatering 2: Göran Eriksson analyserar i SvD att mobilisering i förorterna är (S)-ledningens plan för att vinna valet, Tokmoderaten skriver om sossarnas svarta söndag och CUF-ordföranden Magnus Andersson tycker att Mona Sahlin skall sluta snacka in SD i Riksdagen]

[Uppdatering 3: Socialdemokraternas ”valskola” i Örebro är nu polisanmäld]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

27 tankar på “I Sverige stavas valfusk med s

 1. Information från alla partier säger du…I Rosengård skulle man ha ett event där alla partier kunde presentera sig för de unga där. S, V och Mp kom…

  Sen angående valfusk. Förra valet hackade alliansen sig in på S interna nätverk och stal dokument. Vilket är värst?

 2. Pingback: Politisk blogg för Mattias Lönnqvist i Sundbyberg

 3. Om det var så att alla verkligen var inbjudna och välkomna så ser jag inget demokratiproblem i det. Ifall de hade chansen men avstod.
  Men ser du inte skillnaden mellan det och att anordna en ”valskola” för personer som inte känner till det svenska val- eller partisystemet, ta dit en partiledare som talar om för dem varför de skall rösta på hennes parti och sedan omedelbart transportera dessa personer till en vallokal där de utanför förses med ”rätt” valsedlar?

  Sedan visste jag inte att Alliansen vid förra valet bestod av en folkpartist, en socialdemokrat och en journalist…

 4. Pingback: Röda Berget ställer fråga till Schlingmann om Per Hagwalls uttalande om ”indoktrinerade invandrare” « Röda Berget

 5. Pingback: Fulknep som valstrategi | Hans Åberg

 6. Ja, väkomna till sossarnas bananrepublik.

  (S)VT hjälper också till i partiet, uppdrag granskning (RUT avdrag och ”Orphans”, mer granskningr kommer, var så säker att det är anti allians uppdrag), Lex Jörgen, det kommer mer..

  Demensboende får ”besök” av valarbetare från (S) för att övertygas.

  Har valarbetare för (S) lagt i valsedel (s) åt valboskapen och inte låtit de själva lägga i ÄR DET STRAFFBART VALFUSK.

  Utvecklingstörda? alla ni som har egna erfarenheter av dessa ”övertygare” ar inte tysta.

 7. Pingback: Sverigedemokraterna vinner på sossarnas misstag! « Sverige är inte världens navel!

 8. Vad är det som är så provocerande med att de grupper som drabbats av Er politik nu röstar emot Er. Är det ett ‘demokratiproblem’ att så många svenska medborgare som möjligt gör sin röst hörda i demokratiska val.

  Att Hagwall beskriver invandrade svenskar som ‘valboskap’ får stå för honom. Jag skulle aldrig använda mig av ett så uppenbart rasistiskt utspel där man omyndigförklarar fullt friska människor med en egen fri vilja bara för att de lär rösta på motståndarsidan.

  Alliansen tog en chansning i o m satsningen på ett i mina ögon 2/3 samhälle, d v s 2/3 av befolkningen får ta del av i vissa fall enorma förbättringar medan den sista tredjedelen får bära hela bördan samtidigt som man får höra hur ‘lata’ och ‘odugliga’ man är.

  Skyll inte på Socialdemokraterna för att ni får så få invandrarröster. Med Er politik är det ett mysterium hur någon invandrare, student, låginkomsttagare, arbetslös eller sjukskriven kan vilja rösta på Er.

 9. Martin, de som behandlar invandrare som boskap är vänstern. Och ert innerliga viftande med rasistkortet gynnar bara Sverigedemokraterna, vilket ni uppenbarligen inte bryr er ett dugg om, så länge ni tror att ni kan vinna några röster själva på det.

  Vem kallar någon för ”lat” och ”oduglig”? Vad vänstern gjort för de som de inte tycker passar in i arbetslivet vet vi, skuffa undan dem i sjukskrivning, förtidspensionera dem med 62% av lönen livet ut…

  Är ni i vänstern rädda att ”invandrarna” skall rösta ”fel” om de släpps ur sikte en sekund? Vems demokratisyn är det som är skev?

 10. Jag kan tillägga att alla opinionsmätningar ger ett entydigt svar: Det säkraste sättet för invandrare och alla andra att se till att Sverigedemokraterna blir utan inflytande i Riksdagen är att rösta på ett Alliansparti.

 11. Vad är det märkliga med att försöka mobilisera väljare?
  Att säga att (S) ”behandlar invandrare som boskap” säger väl mer om hur du ser på andra människor och deras förmåga att tänka själva. Jag tror de flesta människor kan fatta egna beslut om hur de ska rösta. Självklart är det så att en partiledare som tar sig tid att åka ut och träffa sina väljare har större chans att övertyga dem om att ge sin röst till just henne. Om Reinfeldt åker runt och skakar hand med folk är det säkert större sannolikhet att de människor han träffar känner att han verkar vara hyvens och röstar på honom.

 12. Håller med om att Fp:s intrång i socialdemokraternas intranet är betydligt allvarligare. Moderaterna i Stockholm motarbetar valinformation till invandrar täta områden, d.v.s de som inte kommer att rösta på alliansen.

 13. Pingback: En sällsynt intensiv valrörelsevecka är till ända « Maria Abrahamsson

 14. @Seb
  ”Jag tror de flesta människor kan fatta egna beslut om hur de ska rösta.”

  Men varför i så fall anordna en ”valskola” för dessa människor?
  Socialdemokraterna visste naturligtvis att det rörde sig om personer som inte hade någon uppfattning om hur det svenska valsystemet fungerar och vilka partier som finns. Att de i ”valskolan” gjorde ensidig propaganda för ett parti var på gränsen. Att de följde med väljarna fram till vallokalen var ett solklart övertramp. Och om, vilket flera vittnesuppgifter gör gällande, de socialdemokratiska valarbetarna stoppade i valsedlarna och gav väljarna färdiga kuvert så var det ett brott straffbart med ett halvt år i fängelse. (Ett brott som, val efter val, socialdemokratiska valarbetare – och endast socialdemokratiska valarbetare – befunnits skyldiga till)

  @Kuppjerk
  De som dömdes för ”Fp:s intrång” var en folkpartist, en socialdemokrat och en journalist. Kan du fortfarande peka ut vilken sida skurken kom ifrån?

  Hur menar du att ”Moderaterna i Stockholm motarbetar valinformation till invandrartäta områden”?

 15. Det gör på det här sättet överallt. I Sigtuna är det Lola Svensson som är jätteduktig att rösta åt människor i Valsta. Läste om Evin C som gör sin Pizzakampanj, hon gör precis på samma sätt.

  Man ska inte glömma heller att det är bara S som blivit dömda för valfusk också. I andra kommuner hänger dom frallor på dörren med en hälsningar från S på dörrhantagen på valdagen just i invandrartäta områden. De har många tips för sig på kreativa lösningar när det gäller valet.

 16. Pingback: Rädd liten människa! « Maria Hagbom

 17. Valfusket har även uppmärksammats på Flashbacks poltikerforum:
  https://www.flashback.org/t1286002.

  Där skriver trådstartaren mycket träffande: ”Att cyniskt utnyttja lättledda människor i beroendeställning för egen vinning är vanligt i tredje världen. Men att (S) skulle ta till så smutsiga metoder här i Sverige 2010 gör mig kräkfärdig och rosenrasande. ”

  På samma forum har man uppmärksammat Byggnads ”trevliga samkväm” som avslutas med kollektiv röstning ikläda S-märkta t-shirts. https://www.flashback.org/t1286011

  Desperata metoder trots att man fälldes för valfusk förra valet.

 18. Pingback: Valet 2010 , det första odemokratiska valet ? | Tankar hos en Gråsäl

 19. Pingback: Dags att avvänja maktens junkie(s) « No size fits all

 20. Pingback: Socialdemokraterna & Expo sviker kampen mot Sverigedemokraterna « Sverige är inte världens navel!

 21. Pingback: Skall Mona Sahlin arrangera valskola nu? « No size fits all

 22. Pingback: Upp(s)åt eller oakt(s)amhet? « No size fits all

 23. Pingback: Rädd liten människa! | Maria Hagbom

 24. Pingback: Arbetarbladet är som ”Red bull” | Häxanmexan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s