Regeringsförmögna?

I morgon vankas det besked från den rödgröna koalitionen om deras valmanifest. En sak som inte kommer att vara färdig då är frågan om återinförd förmögenhetsskatt, Socialdemokraterna säger att de vill undanta ”vanliga” inkomsttagare med ”vanliga” hus, något besked om vad som menas med vanlig ges dock inte. För att reda ut det kommer de rödgröna att tillsätta en utredning som skall leverera resultat om två år(!) Klart är dock att de allra rikaste enligt Socialdemokraterna inte skall behöva betala skatt på hela förmögenheten. Vänsterpartiet vill inte ha några sådana begränsningar. Miljöpartiet vill inte ha någon förmögenhetsskatt alls.

Så här skrev jag då det begav sig, i mars 2007:

Äntligen kom då beslutet att avskaffa förmögenhetsskatten (även om jag håller med om kritiken mot finansieringen). Förmögenhetsskatten har bara haft ett enda syfte, att vänsterpolitikerna inför sina väljare skall kunna säga: ”Se så vi klämmer åt de rika!”. Att effekten sedan blir att staten i verkligheten förlorar skatteinkomster bryr de sig inte om.

Skatten är direkt kontraproduktiv. Tänk så oerhört mycket bättre det vore om Tetra-Pak och IKEA hade fortsatt driva sin verksamhet från Sverige. Uttaget är fullständigt godtyckligt, tegelstenarna i bostadshuset beskattas, men inte tavlorna på väggen eller silvret i byrålådan. Riktigt, riktigt, rika, som H&M:s Stefan Persson, slipper förmögenhetsskatt helt tack vare specialregler instiftade av en socialdemokratisk regering. Även för tiotusentals småföretagare är skatten ett ständigt problem när skattemyndigheten ifrågasätter hur mycket pengar de egentligen behöver ha i företaget.

Alltfler delar av (s) har också insett det orimliga i att behålla skatten, Broderskapsrörelsen vill avskaffa förmögenhetsskatten helt. Och en avskaffad förmögenhetsskatt kommer att bli som jobbavdraget, skulle vänstern vinna nästa val blir det inte tal om några återställare. Som sagtPrecis.

Allt stämmer fortfarande, förutom min ena förutsägelse… Jag kunde faktiskt inte tänka mig att Socialdemokraterna skulle vara så korkade att de tänkte återinföra förmögenhetskatten.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ett svar to “Regeringsförmögna?”

  1. Martin Says:

    Ditt val kanske är klart inför valet. Men gör din röst hörd på

    http://www.valresultatet.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: