Damkväll 1

I går var Mona Sahlin först ut i SVT:s partiledarutfrågningar. För att kunna vända den usla trenden var hon tvungen att leverera en fullständigt lysande insats. Hon presterade bättre än på sistone, en tvåa-trea på en femgradig skala, men det hade behövt vara en spetsad femma för att hon skulle kunna vända opinionen.

Hon var defensiv, det var tydligt att det var regeringen som hade initiativet och att hon bara reagerade på deras politik. (Vilket också var anledningen till att statsministerkandidaten kom till Den Stora utfrågningen utan färdiga och klara besked i viktiga frågor, hon hade väntat på regeringens valmanifest). Sahlin missade också enkla fakta på en del saker som hon borde ha klarat.

Hon gick förutom detta på två ordentliga minor, den ena var fastighets-/förmögenhetsskatten. Där bedyrade hon att ”vanliga löntagare i vanliga hus ska givetvis inte omfattas av skatt på förmögna”. Det skulle också finnas en begränsningsregel, men hur den skulle se ut var inte klart och ”Mona Sahlin vill inte berätta hur hon för egen del vill att regeln ska se ut”. Vad hon menar med vanliga löntagare och vanliga hus får vi således veta när utredningen är klar, om två år… Med tanke på att vi vet vad vänstern menar med ”höginkomsttagare” så kan man ju gissa hur ”förmögen” kommer att definieras.

Den andra, ännu större, minan hon gick på handlade om utrikespolitiken. Sahlin hade uppenbara svårigheter att förklara varför det som stod svart på vitt i de rödgrönas utrikesöverenskommelse inte betydde vad det stod. Ingerö har kommenterat och Fredrik W har utfört ett fullkomligt briljant arbete när han i det nya numret av Neo ringt runt till representanter för olika länder för att få deras kommentar på de rödgrönas skrivna besked att ”En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser.” Läs!

Erixon ser i Socialdemokraternas adbikation från att vara med och leda utrikespolitiken deras abdikation som statsbärande parti. Tokmoderaten tyckte inte heller att Monas kväll var så magisk som hon hade behövt. Mona Sahlin tycker själv att det gick bra. Liksom Peter.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: