Helgnöjen i huvudstaden

I helgen höll statsministerkandidaterna sina stora avstampstal på Söder, Fredrik Reinfeldt vid Slussen i lördags och Mona Sahlin i Tanto i går. Själv var jag bara vid Slussen, (Tokmoderaten var däremot också med i Tanto, eller Geriatric Parc, som han beskriver det.)

Inledningen vid Slussen, då bland andra Beatrice Ask talade, stördes av ett antal ”minkaktivister” som vecklade ut banderoller och tutade med gastutor. De påstod sig undra vad Alliansen gör för minkarna, men i själva verket var de inte ett dugg intresserade av annat än att störa. När Beatrice Ask svarade vad som görs så tutade de hela tiden för att ingen skulle få höra vad hon sa. Moget? Seriöst?

Sedan kom han: statsministern som verkligen var på gott humör, den statsmannaimage han gillat att visa sig i då han flyter ovanpå partipolitiken var i lördags som bortblåst. Det här var en partiledare i en valrörelse och han pratade politik, både vår och motståndarnas. Huvudnumret var att göra Sverige till ett skatteparadis för låg- och medelinkomsttagare, skatten skall sänkas på både lön och pension. (Dock villkorades skattesänkningarna uttryckligen med att det skulle vara överskott i rikets finanser). Hela talet kan ses och höras på Moderaternas hemsida.

I går var det Mona Sahlins tur, hon talade på andra sidan Söder, i Tanto. Det blev mycket prat om Alliansens uselhet och farliga stora skattesänkningar. Men inte så mycket egen politik, förutom en stor skattesänkning, att ”avskaffa pensionärsskatten”. Göran Eriksson på SvD konstaterar att den verkliga skattechocken är att Socialdemokraterna går till val med skattesänkning som största dragplåster. Hur Socialdemokraterna skall klara av att marknadsföra det samtidigt som de utmålar skattesänkningar (från världens högsta skattetryck) som motorvägen till helvetet är svårt att få ihop. Men Helle Klein gör ändå ett tappert försök.

Fredrik Reinfeldt hade vid Slussen en ”hemlig” lapp med oppositionens oredovisade skattehöjningar på. Mona Sahlin hade också en lapp hon läste från, med siffror på vad olika skattefinansierade saker kostar. Inställningen var den klassiskt socialdemokratiska, det är inte kvaliteten som räknas, det är kostnaden. Meningen var förstås att man skulle bli imponerad av vad man får för skattepengarna. För Mary blev det tvärtom:

Min direkta fundering är – vad får vi för de där pengarna? Att det skulle kosta 530 000 kronor för en plats i särskilt boende i äldreomsorgen gör mig tvärilsken. Såsom anhörig till ganska nyligen anhörig på ett sådant boende så undrar jag vad som kostade i det boendet. Korv, korv, korv och vidbränd korv när det skulle vara trevligt och grillas. Personal som inte talade svenska och som inte var där när lårbenet bröts på natten, mat som serverades direkt ur de ugnsuppvärmda platsförpackningarna för att man saknade uppläggningsfat. Nej vet ni vad – 530 000 kronor för en sådan usel tjänst gör att det finns anledning att titta över om det verkligen kan vara sant. Frågan vad man får för pengarna som betalas ut ställs alldeles för sällan. Omprövning av all sådan verksamhet borde i stället vara en självklarhet i stället för att fortsätta pumpa mer in i den. Det finns flera exempel. När det gnälls över att friskolor kan göras vinst ställs aldrig frågan vad de kommunala skolorna gör med sina pengar eftersom de inte tycks räcka.

Johannes Forssberg på Expressen konstaterar:

En gång i tiden var det [parti som kändes mest pålitligt] Socialdemokraterna, numera är det allt oftare Moderaterna och det gör så ont i hjärtat hos arbetarrörelsens företrädare att de helt måste förtränga och förneka den politiska scenförändring som har ägt rum.

När Mona Sahlin i Tantolunden, inför en publik i ombudsmannajackor, talar om Moderaterna som ett ytterlighetsparti som på sikt vill avskaffa välfärdsstaten får applåderna en spastisk intensitet. Om hon skulle upprepa samma budskap några hundra meter bort i det numera djupt moderata Stockholm skulle det i mångas öron vara som om hon talade ett främmande språk.

Det mest grundläggande i krig och i politik är att lära känna sin fiende, men Socialdemokraterna vägrar att revidera sin bild av Moderaterna, för det är den som håller ihop dem.

Och hur var det förresten med (S), pensionerna och ”pensionärsskatten”? Så fort Socialdemokraterna kom till makten 1994 sänktes pensionerna med över 500 kr i månaden och indexuppräkningen för pensioner halverades. Varje val därefter lovade Socialdemokraterna att nästa mandatperiod skulle de återställa pensionerna. Inget hände. Under de tolv år de satt vid makten ökade pensionen för en miljon pensionärer med 0,1%.

Efter tolv år genomfördes till slut värdesäkringen, av Alliansregeringen. Pensionerna har från och med 2008 full indexuppräkning. Vi har genomfört den tandvårdsreform den andra sidan bara pratade om. Vi har infört fritt val inom äldreomsorgen och förbättrat anhörigstödet. Vi har höjt pensionerna och sänkt skatten, två gånger, för pensionärer. Dessutom gör jobbskatteavdraget att fler än annars kommer i arbete och bidrar till att betala pensionerna. Vi har prövat (S)-alternativet och vet vad det innebär: lägre pensioner, sämre tandvård, mindre valfrihet och högre skatter för Sveriges pensionärer.

Tilläggas kan att löntagare förutom sociala avgifter betalar 6,03 procent i ”allmän löneavgift”. Skatten, som betalas in av arbetsgivaren, kallas avgift, men den tillfaller staten och är inte kopplad till några förmåner i socialförsäkringsystemet. Pensionärer betalar inte denna skatt. För en månadslön på 25000 innebär detta alltså 1507 kr i ”löntagarskatt”. Har någon någonsin hört Mona beklaga detta?

Nu vidtar det vanliga valarbetet hos partiernas fotfolk, det är det som vinner valen. Ledare kan inspirera, men leverera kan de inte själva.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: