Är all uppmärksamhet bra uppmärksamhet?

Man kan fundera på om dagens pårökta DN Debattare egentligen är ett argument för legala coffeeshops som säljer kontrollerade substanser. Socialdemokraterna i Stockholm toppar nämligen idag sitt tidigare förslag om könsneutrala offentliga toaletter med ett förslag om tvättstugor och butlers i tunnelbanan, att de menar allvar visas av att de startat både en webplats och en facebookgrupp på samma tema.

Säga vad man vill, men genomslag fick det, både i gamla media och i bloggosfären. Ett antal frågor inställer sig:

Varför är det för Socialdemokraterna fint med ”manliga” jobb men fult med ”kvinnliga”?

Hur skall detta kunna ersätta RUT för de 80% av landets befolkning som inte bor i närheten av tunnelbanan?

Vad är det egentligen som är nytt i artikeln? Det går sedan flera år att koppla upp sig mot internet även inne i tunnlarna. Inget hindrar heller privata företag att idag etablera sig där det finns ett behov hos invånarna. I själva verket har det funnits ett företag som verkade just med butlertjänster i Stockholm och Uppsala, men det fick lägga ner eftersom den höga beskattningen av tjänster då gjorde priserna oöverstigliga. Men en utveckling av tunnelbanestationerna pågår redan nu, den första av åtta ”Mötesplats SL” är redan invigd. Möjligheten att om man vill välja förskola någon annan stans än där man bor är redan införd, av oss.

Var alltihop bara en konspiration för att media inte skulle uppmärksamma lanseringen av Centerns valaffischer?

Tokmoderaten ger en framtidsvision av ett tunnelbanesystem fullpackat med luktande tvättpåsar. Per Gudmundson fick verkligen tid att skratta idag. Johan Ingerö konstaterar att valrörelsen nu officiellt lämnat planeten Jorden. Amanda konstaterar att när Rut genomfört könsbyte blir hennes yrkesval plötsligt ok. Min stadsdelsgranne Hans Åberg myntar ett nytt begrepp: TUT, tunnelbanenära tjänster. Annie skriver om dagens klasskampsord; politiska butlers. Skriver gör också Mark, Mattias, Adam, MagnusKent och Hanna. Samtliga tycker förslaget är korkat och/eller obegripligt och/eller onödigt. Men det finns några som tycker det är fina fisken, Johan Sjölander och Robert Noord t ex.

Jonas Morian undrar varför en ”butler” skall anses ok men inte en ”piga”. Han är inte den enda socialdemokraten som inte begriper varför partiet är så negativt mot RUT-avdraget; Erik Laakso frågar:

Kan man tänka sig ett system likt det finska socialdemokrater genomförde, där den som använder sådana här tjänster för stöd till att älska och skratta mer, får göra skatteavdrag vid köp av tjänsten? Det lär ha bidragit till att svartsektorn inom den sortens tjänster nästan helt försvunnit. Fast kanske med en bättre variant än den finska som gör att skatteavdraget görs direkt vid köp av tjänsten.

Va? Finns det redan ett sånt system i Sverige? Skatteavdrag för hushållsnära tjänster? Säger du det? Det låter ju jättebra, visst är väl Socialdemokraterna i Stockholm för det? Jaså inte, hur kan det komma sig? Aha, för att det kallas pigavdrag bland sosse- och LO eliten runt om i landet och för att det infördes av borgarna.

[Uppdatering: På DN Debatt på nätet svarar Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet. SvD:s och DN:s ledarsidor kommenterar också, liksom Blogge.]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

6 tankar på “Är all uppmärksamhet bra uppmärksamhet?

  1. Pingback: Pågatågsbutler då? « Jonas Falk (m)

  2. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-08-17 FM

  3. Butlers i tunnbanan låter ungefär lika genomtänkt som det mesta som kommer från lekstugan som kallar sig själv Piratpartiet. Börjar man bli desperata?

  4. Menar du att 20% av landets befolkning bor nära tunnelbanan? Då menar man att i det närmaste hela Stockholms län förutom kanske Södertälje bor när tunnelbanan. Så är inte fallet. Kanske 10% av landets befolkning kan snällt uttryckt kunnas påstå bo nära Stockholms t-bana. Och av dessa så bor säkert 50% utefter stationer där underlaget är alldeles för litet för dylika tjänster.

    De få stationer där underlaget finns så finns ju tjänsterna mycket riktigt redan idag.

  5. Pingback: RUT blir TUT – nytt socialdemokratiskt förslag « Hans Åberg

  6. @Förståsigpåare, jag räknade generöst åt förslagsställarna med alla som bodde i pendlingsradie från tunnelbanan, i praktiken är det ju som du säger avsevärt färre som skulle komma i fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s