Rydberg klarar biffen!

Folkpartistiska landstingsrådet i Stockholm, Birgitta Rydberg, går numera från klarhet till klarhet. Nyss gällde det sprutbytesprogrammet, nu gäller det relationsvåld. I dag skriver hon i DN Stockholmsdebatt:

Våldet mot män – av en kvinnlig eller manlig partner – är ett dolt och skambelagt samhällsproblem. Vi vill därför starta en mottagning eller ett team för våldtagna och våldsutsatta män med bas på Södersjukhuset i Stockholm.

Opinionsbildning lönar sig, det går nu åt rätt håll. I programmet mot våld i nära relationer som vi antog i stadsdelsnämnden i juni har ordet ”kvinnofrid” i rubriken ändrats till ”familjefrid” och i försättsbladet till rapporten står det att

Den största gruppen som misshandlas av närstående är kvinnor som misshandlas av män, men det finns också exempel på kvinnor som misshandlar män samt kvinnor och män i samkönade relationer som utsätter sin partner för våld. Det som skrivs i handlingsplanen är också i stor utsträckning tillämpligt i fall där vuxna barn utsätter sina föräldrar för våld. I handlingsplanen talas för enkelhetens skull om män som utsätter kvinnor.

Det är i sammanhanget ett stort steg framåt jämfört med för bara två år sedan, då jag skrev om hur långsamt det gick med att anpassa verksamheten till hela verkligheten:

Som exempel kan jag ta den plan “För kvinnofrid – mot våld i nära relationer” som häromveckan antogs i Bromma stadsdelsnämnd där jag är ledamot. Den handlar så gott som uteslutande om mäns våld mot kvinnor. Kvinnors våld mot kvinnor tas upp i ett stycke i det 23-sidiga dokumentet. Mäns våld mot män nämns bara i en titel på en skrift i en fotnot. Kvinnors våld mot män nämns överhuvud taget inte alls.

Likadant såg det ut på riksplanet:

I april godkändes regeringens ”Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer ” av riksdagen. Dokumentet handlar om mäns våld mot kvinnor, men även s k ”hedersvåld” och våld i samkönade relationer börjar nu erkännas som problem. Bra så, det är ett ordentligt fall framåt jämfört med tidigare. Fortfarande gapar dock ett stort hål i planen, en enda gång i det fyrtiosidiga dokumentet erkänns existensen av kvinnors våld mot män – i samband med ett konstaterande om den obefintliga tillgången på skyddat boende för män. Inte någonstans i dokumentet nämns några åtgärder för att förhindra kvinnors våld mot män.

Man får hoppas att regeringen tar intryck av huvudstaden och fortsätter framåt. För mängder med länkar om frågan, se Ann-Mari’s Blogg.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 tankar på “Rydberg klarar biffen!

  1. Vi medborgare behöver politiker som Rydberg och du. Din partikollega Fredrik Schulte är också värd en eloge i sammanhanget.

  2. Pingback: Politiker skriver om våldet mot män « Ann-Mari's Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s