Upphovsfelsmaffian slår till igen

Techdirt rapporterar om vad upphovsrättsmaffian sysselsätter sig med nuförtiden, Göran i  Livbåten skriver vad det handlar om:

10-åriga skådespelerskan Bethany ville göra en insats. Hon specialstuderade Charlie Chaplin i några dagar och spelade med hjälp av pengar hon tjänat på att vara med i såpoperan Emmerdales en tribut till honom. Hennes pappa fick filma henne när hon utklädd till Chaplin härmade hans gester och rörelser. Alltihopa till hennes egen inspelning av Charlie Chaplins vackra sång Smile.

Den lilla filmen lades upp på välgörenhetssajten JustGiving. Där den samlat inöver £4.000.

De insamlade pengarna har nått sina mottagare  trots upphovsrättsmaffiosorna på musikförlaget Bourne Music Publishing. De tyckte nämligen att Bethany skulle betala licens för att använda den 74 år gamla sången Smile – £2.000 för ett års nätpublicering och £250 per liveframträdande skulle det kosta.

Så nu kan man bara se Bethanys film utan ljud.

Där finns det också en lång diskussion i kommentarstråden. Den utmynnar i att företag bör sluta bete sig som idioter, men det är också vårt fel, eftersom vi röstat fram politiker som stiftar lagar som ger företagen lagligt stöd att agera som idioter.

Läs också hos Magnihasa, som har ett annat exempel, där ljudet på Martin Luther Kings berömda tal tagits bort från en Youtube-video av upphovsrättsskäl.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 svar to “Upphovsfelsmaffian slår till igen”

  1. Tweets that mention https://hagwall.wordpress.com/2010/07/24/upphovsfelsmaffian-slar-till-igen/ -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Göran Widham, Per Hagwall. Per Hagwall said: https://hagwall.wordpress.com/2010/07/24/upphovsfelsmaffian-slar-till-igen/ […]

  2. Lås inte in kulturen tjugo år till « No size fits all Says:

    […] sida i frågan om skyddstider i EU. Ännu bättre vore det om regeringen här hemma avskaffade upphovsrättsmaffians lagstadgade rätt att ta ut skatt på lagringsmedia som usb-minnen och hårddiskar. Dags att […]

  3. Svensk upphovsrätt: varje semesterbild du sparar gör Per Gessle rikare « No size fits all Says:

    […] men visst kan man drömma. Och ja, de osannolikt giriga företagen och organisationerna beter sig som idioter och förtjänar all kritik de får och mer därtill. Men att de gör det är också vårt fel, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: