Miljöpartiet Förmyndarna

Sist ut i Almedalen var Miljöpartiet, att få sista dagen brukar aldrig vara bra  för mediebevakningen, de flesta medier börjar packa ihop på fredagen. I år togs mediautrymmet också upp av Schymans pengagrillning och Aftonbladets ryktesspridande.

Vilket kanske var bra för Miljöpartiet. I lördags kom de nämligen med ett nygammalt förslag: att förbjuda nya köpcentrum utanför stadskärnorna under fem år. Deras motivering – att rädda innerstadsaffärerna – visade sig vid granskning inte stämma i praktiken.

IKEA-annons med 'Maria' och 'Peter'

Bild från Per Ankersjö

Men det är inte bara praktiken som är fel med Miljöpartiets förslag, även teorin är det. Hans Engnell på Motpol skriver om Kontrollpartiet de gröna:

Köpcentrum utanför städerna gör människor bilberoende, tycker Miljöpartiet. Så behöver det inte alls vara om kollektivtrafiken skulle fungera bättre. I Norrland är det däremot så. Men det Miljöpartiet inte har förstått är att norrlänningar alltid är bilberoende. Det finns inte ens små ICA-butiker på gångavstånd för de flesta. De behöver bilen. Miljöpartiet har blivit ett storstadsparti och lämnat resten av Sverige, landet med de långa avstånden, därhän. För alla utanför Stockholm, Malmö och Göteborg blir Miljöpartiets alla utspel helt obegripliga. Och om du handlar en ny säng på IKEA eller en ny TV på ElGiganten är du lik förbannat bilberoende, såvida du inte har tänkt släpa dem på axeln på bussen eller betala extra för hemkörning. […]

Miljöpartiet miljöpolitikens [ser] förbud och inskränkningar ej som ett nödvändigt ont för att bekämpa miljöförstöring utan som ett medel att kontrollera människors levnadsmönster. Det är inte liberalt. Det är politiskt maktmissbruk.

Centerpartisten Magnus Persson i Solna skriver i Miljöpartiet och planmonopolet att externa köpcentrum är inte i så hög grad en orsak till det bilsamhälle vi faktiskt lever i, som ett symptom. Socialliberalen Rasmus Jonlund anser att det finns skäl att ibland minska människors frihet, men Miljöpartiet går över gränsen. Alice Teodorescu skriver om Gröna pekpinnar i Gotlands Allehanda. SvD vill ha ett moratorium för märkliga MP-förslag. Danne Nordling har länge tyckt att Miljöpartiet undkommer granskning, vi får hoppas att den kommit igång nu. Hans Åberg skriver om Miljöpartiets korståg mot medelklassen. LUF-ordföranden Adam Cwejman skriver om planekonomerna de Gröna.

Miljöpartiet har de senaste åren flörtat med borgerliga liberaler och en och annan har fallit för det, till exempel Johan Norberg har känt av locktonerna, men stått emot. I Almedalen hölls i torsdags vad som av många betecknas som veckans bästa debatt, mellan Johan Norberg och Maria Wetterstrand på temat: ”Hur liberala är de gröna och hur gröna är liberalerna?” Mattias Svensson skriver om reaktionerna och Johan Norberg skriver också själv:

Allt är okej för Miljöpartiet – om man inte lever på ett heteronormativt sätt där mamma är hemma mer, där man jobbar mycket, där man dricker alkohol, importerar från andra länder, äter glass eller andra sockerprodukter, ser amerikansk film eller vill flyga till Kanarieöarna på semester.

Jag avslutar med ett ytterligare ett citat från Johan Norberg som citerar Fredrik Westerlund:

Vissa säger att problemet är att en röst på Maria Wetterstrand är en röst på sossarna och Lars Ohly. Men det är värre än så. Det verkliga problemet är att en röst på Maria Wetterstrand är en röst på Miljöpartiet.

[uppdatering: Erik Laakso skriver från Norduppland sydvästra Småland om bullerbymentaliteten och regleringsivern hos altför många politiker.]

intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 tankar på “Miljöpartiet Förmyndarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s