Förfalskade danska siffror bakom sexköpsutredningens självberöm

Louise Persson konstaterar att det journalistiska mottagandet av utredningen om lagen mot sexköp varit fullständigt undermåligt. Förutom ett telegramreferat så är det bara två journalister i traditionella media som uppmärksammat saken och bara en av dem som ställt kritiska frågor. Louise skriver:

Att utredningen inte alls levererar på ett sätt som borde vara självklart är tydligen ointressant och oviktigt. Det självklara är istället att det är helt acceptabelt att förvanska vetenskaplig integritet och kränga färdiga utsagor utan täckning.

Man kunde hoppas på mer förundran över vad det är för undermåligt utredande som kan produceras med svenska skattebetalares pengar. Var är den mediala kritiken? Var är den så kallade granskande makten?

Här har den något att börja bita i: Utredningen gjorde ett stort nummer av att gatuprostitutionen sades ha tredubblats i Danmark under den undersökta perioden medan den halverats i Sverige. Problemet är att siffrorna var falska.

Reden är en del av KFUK och driver bland annat en mottagning i Köpenhamn, det är den som rapporterat in grovt överdrivna siffror. Till saken hör att Reden vill införa sexköpslag enligt svensk modell i Danmark. Men en organisation som mottar tiotals miljoner danska kronor i offentligt stöd årligen bör inte ljuga för bidragsgivarna, även om det gynnar dess syften. Manipulationerna var allmänt kända i Danmark redan i mars, trots det återges de falska siffrorna som sanning i den svenska utredningen – de passar ju in i den förutbestämda slutsatsen.

Organisationen Reden i Köpenhamn har manipulerat uppgifterna om antalet besökande på deras hjälpcentral på tre sätt:

1) Antalet besökare har adderats år från år.

2) Minst 400 besökare är dubbelregistrerade, samma person är registrerad under flera identiteter.

3) Reden Köpenhamn påstår att alla besökare är sexarbetare, i siffrorna räknar de alltså med till exempel alla hemlösa, missbrukare och gatumisshandelsoffer som besökt mottagningen.

Sammantaget betyder det att de ”1200” det påstods handla om i verkligheten handlar om runt 200…

De danska sexarbetarnas organisation kräver nu att Reden lägger korten på bordet.

Den svenska sexarbetaren som bloggar under namnet Greta Garbo har läst vidare i utredningen, hon citerar och konstaterar bland mycket annat:

Manlig prostitu[t]ion (s.115) ”Det finns emellertid inga närmare uppgifter om hur många män som totalt utnyttjas i prostitutionen i Sverige.”
Nu finns det faktiskt undersökningar som visar att unga killar i prostitution är fler än unga tjejer.  Men det passar väl inte riktigt in i offertänket och tas därför inte med i den här utvärderingen vars resultat var bestämt redan innan den började.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: