Rapporter från Almedalen

Det var ett seminarium om jämställdhet och sexhandel i Visby i går, bland publiken fanns Josh:

Man förklarade klart och tydligt att det inte finns någon frivillig prostitution. Alls. Man förklarade att de horor som säger sig vara frivilliga så småningom ändrar sig och berättar att de inte alls mår bra när man vänligt förklarat för dem hur dåligt de mår. Fast man formulerade det annorlunda. Och eftersom det inte finns någon frivillighet så är det ju självklart att prostitution, trafficking och våldtäkt kan blandas ihop till en enda fantastisk gröt.

Känslokortet spelades såklart också ut. ”Jag kunde inte låta bli att gråta när jag såg Lilja 4-ever och då bestämde jag mig för att…” Tja, jag grät när jag såg Into the Wild, men jag vill inte förbjuda Alaska för det. Att trafficking är vedervärdigt är vi alla överens om, men det var prostitution som skulle diskuteras. Trafficking förekommer i många andra branscher, som ändock är lagliga. Asfaltering, till exempel.

Isak Gerson:

Panelen gick relativt bra, Dirty Diaries-regissören Marit Östberg och riksdagsledamoten Camilla Lindberg var kritiska mot sexköpslagen, men deras motståndare hemföll flera gånger till fördomar och stereotyper. Värst var när en av motståndarna upplevde att det var självklart att torskar inte brydde sig om det var en fjortonårig flicka från Moldavien eller en välmående medelålders svensk vuxen som de de köpte sex av. När väl publiken släpptes in bröt helvetet lös. Wagenius lag hände flera gånger. Fler fördomar och stereotyper skreks ut och det var allmän moralpanik. Men debatten var intressant.

och Hanna:

Rapporten i sig är inte jätteintressant. Jag vill inte omyndigförklara dem som gett sina berättelser i den, men jag har vissa invändningar mot metodvalet och med vilka förutsättningar man skriver den. Hursom, den efterföljande debatten var, eh, höjdpunkten. Den var nämligen helt urspårad. Den enda mannen i panelen – vars namn jag inte får tag på – menade på fullt allvar att det var svårt inte bara att skilja mellan trafficking och frivillig sexförsäljning, utan också mellan våldtäkt och frivilligt sex. Överlag var tonen man använde när man omnämnde sexarbetare djupt patriarkal – bara det att nu var det inte männen som skulle skydda kvinnan, utan staten. Det redogjordes också för åsikten att sexsäljare ljög för Petra Östergren och Susanne Dodillet eftersom de kände sig tvungna till det.

Även Liberati var på seminariet.

gatan kunde Järfälla Tjejjours bordell beskådas, Per Pettersson var inte imponerad:

[D]e som förespråkar ett avskaffande av lagen, samt de som köper sexuella tjänster, inbjuds att komma dit och praktisera verksamheten. De uppmanas dock göra det utan att blanda in pengar eftersom båda grupperna ”brukar hävda att prostitution sker helt frivilligt”, plus att det är olagligt att köpa sex. Argumentet är besynnerligt. Det är en frivillig gärning att sälja tjänsten att klippa någons hår, men ingen skulle komma på tanken att detta skulle ske gratis med hänvisning till att det är en frivillig gärning. Att sälja tjänsten samlag eller avsugning är inte annorlunda, det enda som skiljer är vilka delar av kroppen man använder, samt vissa moraliska värderingar kring denna typ av aktiviteter.

intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: