I mörkret är alla lagförslag Askgrå

I dag var Sanna glad över att preskriptionstiden avskaffas för vissa särskilt grova brott men ledsen över att det sker retroaktivt. Hennes pessimism delades av Rick Falkvinge och Josh. De såg det som ett steg i den pågående nedmonteringen av rättssäkerheten.

Jag kan förstå misstänksamheten, men i detta fall ser det faktiskt ut vara ett bra lagförslag. Vad jag förstår efter att ha läst Mårten Schultz och Mark Klamberg så gäller den förlängda preskriptionstiden som nu föreslås endast för gärningar där tiden inte redan gått ut. Det känns inte alls självklart att det då är ett övergrepp på rättstatens principer. Mårten tycker att retroaktiv lagstifning visst hör hemma i en rättstat ibland.

Mark Klamberg citerar Europadomstolen, som i en dom år 2000 fastslog att en lagändring i Belgien som förlängde preskriptionstiden för vissa brott från tre till fem år inte stred mot Europakonventionens förbud mot retroaktiv strafflagstiftning. Detta eftersom gärningarna var straffbara då de utfördes, straffet hade inte skärpts sedan dess och förlängningen av preskriptionstiden endast gällde de fall där den inte redan hunnit gå ut. Mark avslutar sitt inlägg med att konstatera att:

Lagrådet lämnade regeringens förslag utan erinran. Vidare anger Romstadgan för internationella brottmålsdomstolen att folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten inte kan preskriberas, se artikel 29. Regeringens lagförslag är en välkommen anpassning till Romstadgan.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: