Den lysande framtid är Victorias och Daniels och vår

Äntligen stod prästerna i Storkyrkan. Efter en mycket lång förlovning hade bröllopsrapporteringen börjat resultera i Batman 2-effekten, förhandsreklamen hade varit så massiv att många tröttnade på premiären redan innan den ägt rum. Somliga drog slutsatsen att bröllopet var på väg mot ett fiasko. Men de tänkte inte på hur det sedan gick med Batman 2. Filmen visade sig vara riktigt bra, och de som inte såg den på bio såg den med behållning senare på dvd eller på tv.

De minnesvärda momenten var många, det började med den fantastiska festföreställningen i Konserthuset i förrgår, bland pärlorna fanns den rent otroliga Svansjön-baletten, Roxettes återförening och Grand Finale med barnen som sprang in på scen med skolavslutningskläder och blommor i håret, för att sedan sjunga för fästfolket och gå tillsammans med dem ut ur salen.

Så kom den stora dagen. Madeleine var tillbaka i landet och strålade på väg till Storkyrkan. Vigseln var vacker, som kunde förväntats, Brudöverlämningen kändes fullständigt naturlig, ärkebiskopens tal kunde gott ha haft mer fokus på glädje än på uppoffringar, Björn Skifs var lysande, men vad Agnes hade där att göra med sin fjortisstönpop begrep jag inte.

Det var kul att följa kommentarerna på Twitter i går. Bland de fradgande republikaner som konsumerade rojalistisk yra likt porrsurfande pastorer kunde man hitta LouiseP och Blogge. Seså, inget att skämmas för.

Kortegen genom staden visade upp det svenska försvaret, kul att få se dem, mindre kul att det var faktiskt var nästan allt som visades upp, starkare är vi inte idag.

Talen vid middagen rangerade från bra till bättre till helt lysande.

Ett folk som varit på väg att tröttna på den massiva medierapporteringens årsgamla avslagna Trocadero bjöds i går på champagne, ostron och kaviar. Och folket gillade det. En halv miljon(!) människor följde bröllopet på plats. När kungen och drottningen gifte sig 1976 var det 180000 ute på gatorna och polisen hade trott att det skulle bli 250000 denna gång, det blev det dubbla…

Dödgrävarna hade, som vanligt, fel. Ett av alla ”famous last words” hittar vi på Dala-Demokraten där Göran Greider spekulerar: Ett sådant bröllop till och monarkin är förlorad.

I media har tyckarelitens republikanska korståg pågått med ökande styrka senaste veckan. I och med gårdagens fenomenala styrkebesked från monarkin så har republikanismen totalt tappat vinden i seglen och driver nu hjälplöst.

P J gillar däremot, liksom jag själv, vårt statsskick och rekommenderar bra läsning och argumentTor ifrågasatte redan förra månaden den svenska republikanismens verklighetskontakt.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar to “Den lysande framtid är Victorias och Daniels och vår”

 1. Panoptes Says:

  Hej Per!

  Har du noterat SIFO:s kalldusch för republikaner som kom idag?
  http://www.tns-sifo.se/rapporter-undersokningar/senaste-undersokningarna/2010/monarkin-2010

  74% vill behålla monarkin. 16% avskaffa den.

  Eftersom den är beställd av Aftonbladet (dock är mätmetod och frågeställning beprövad sedan 70-talet, och dess integritet ej påverkad av vem som ber om en upprepad sampling) så begraver till och med de ner denna nyhet, och lyfter istället fram kungahusets medlemmars olika popularitet.

  DN kommer aldrig att referera till denna (men det gick bra att ligga och lurpassa med en obskyr FSI-undersökning, som alltid haft stark monarki-rabatt, lagom till dagen innan bröllopet) och TV-nyheterna teg som muren.

  Rolig observation är t.ex. att 68% av (MP)-väljare är monarkister 🙂

  Kan du hjälpa till att sprida den goda nyheten, gärna länka till artiklar?

 2. Carl XVI Gustaf skall inte pensionera sig « No size fits all Says:

  […] är de rojalister som tycker att kungen borde abdikera för att ”ge plats” åt Victoria. Victoria och Daniel har fullt upp med att vara småbarnsföräldrar, hur någon i onödan kan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: