Hycklerska, ditt namn är Ternström

I förrgår bröts 30 år av energipolitisk förlamning då riksdagen röstade för att ta bort förbudet att ersätta nuvarande kärnkraftsreaktorer med nya då de tjänat ut. Den ena av de två centerpartister som röstade emot förslaget var Solveig Ternström, i en tidningartikel säger hon sig fundera på att byta parti till Miljöpartiet och i en annan framställer hon sig som en hjälte som står upp för sina principer.

Men hade hon haft någon ryggrad hade hon sagt nej till hela energiuppgörelsen som innehåller både enorma satsningar på förnybar energi – främst vindkraft – och en möjlighet att bygga ny, ännu säkrare och effektivare, kärnkraft då nuvarande kärnkraftverk blivit för gamla.

Så principfast var hon dock inte, hon sa för ett år sedan ja till den del av uppgörelsen hon gillade men i förrgår sa hon nej till den del hon inte tyckte om. Det är som att hon skulle gå på Operakällaren, beställa in dyraste menyn väl medveten om priset, äta upp och sedan vägra betala eftersom hon inte gillade just den delen av överenskommelsen…

Att hon är på väg ut ur politiken är inget att beklaga.

Krokodiltårarna trillar nu från vänsterhåll över att Centern har övergett det benhårda kärnkraftsmotstånd som tog dem från 25% i valet 1976 till 5% i valet 1998… Omsorgen känns inte helt äkta.

Verkligheten 2010 är en helt annan än 1980, fossila bränslen skitar ner mer än tidigare känt och de alternativa energikällorna har trots gigantiska subventioner ingen möjlighet att ersätta den el som kärnkraften nu ger. Att tala om att Centern sviker i kärnkraftsfrågan är som att säga att Moderaterna och Vänsterpartiet sviker när de inte längre motsätter sig allmän rösträtt och att Socialdemokraterna sviker när de inte återinför löntagarfonderna (tack till Peter och Fredrik för idén)

Expressen sammanfattar:

Mona Sahlin hade chansen att göra upp med alliansregeringen, men valde i stället att inte störa samarbetet med de verkliga kärnkraftsmotståndarna, Miljöpartiet. Hon valde alltså bort den blocköverskridande och långsiktiga uppgörelse om energipolitiken varje socialdemokratisk partiledare efterlyst.
Kärnkraftsmotståndet inom S är inte speciellt starkt. Med en dos ledarskap hade Sahlin kunnat verklighetsanpassa partiets politik, men nu fortsätter i stället teatern där Socialdemokrater spelar rollen av kärnkraftspiskare. Hade S verkligen velat avveckla så hade Olof Palme, Ingvar Carlsson eller Göran Persson byggt ut vattenkraften. De fyra ”orörda” älvarna Vindelälven, Pite älv, Kalix älv och Torne älv hade märkts med Vattenfalls logga.

Ledarskapet har
i stället funnits hos Maud Olofsson, i ett parti präglat av gammalt och genuint kärnkraftsmotstånd. När alliansens politiska historia väl ska skrivas har Maud Olofsson en given plats som kanske dess modigaste politiker. Olofsson vågade göra upp med vad som en gång varit Centerns stora profilfråga.
De rödgrönas ansvarslösa energipolitik är ett starkt skäl till varför de inte borde få något regeringsansvar.

Från Danmark hörs nu oro över att elen blir för billig och därmed slår ut den skitiga kolkraften som de exporterar…

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 svar to “Hycklerska, ditt namn är Ternström”

  1. Mattias Lönnqvist Says:

    Ska man fortsätta temat om svek så måste väl MP svika när de nu inte längre är emot EMU.

  2. Mattias Lönnqvist Says:

    Blev lite snabbt på tangenterna där. EU skulle det ju vara, inte EMU.

  3. Barbie är libertarian « No size fits all Says:

    […] är libertarian Av hagwall Solveig Ternström har som bekant gått över till att stödja Mona Sahlin. (Om hon däremot stödjer hennes politik […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: