Tre idiotier och en dumhet

Just när tandvärken börjat ge med sig möts man av ett antal nyheter som ser ut att hålla nere humöret resten av dagen…

Initiativet nr 29 i EU-parlamentet tappade först stöd efter en motkampanj förra veckan. Men efter massiv lobbying, som naturligtvis inte inbegrep någon information om vad förslaget egentligen innebär, så har det nu passerat gränsen 369 underskrifter och är alltså antaget. Det är således EU-parlamentets åsikt att samtliga sökningar på nätet skall lagras i två år för att ”komma åt barnporren”. Det är ett farligt, skadligt förslag som inte kommer att hjälpa med ens det det påstår sig göra.

* I USA har det gamla lagförslaget som skall ge presidenten rätt att stänga av internet(!) nu kommit upp på bordet. Dessutom har det lagts till lite godsaker, till exempel att amerikanska företag kan tvingas av staten att spionera på landets egna medborgare.

* På tidningarnas nätupplagor kan man se hur Vänsterpartiets Lars Linde låtsas vara upprörd över att Sverige har diplomatiska kontakter med diktaturer. Bakgrunden är att diplomater från samtliga länder som har diplomatisk representation i Sverige inbjudits att vara med i Storkyrkan då kronprinsessan gifter sig med sin Daniel.

– Det är djupt osmakligt att man låter exempelvis en representant för Eritrea, som håller Dawit Isaak fängslad, delta i Storkyrkan, säger Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde.

Tv-journalisten Lars Adaktusson, som engagerat sig starkt för Isaak, är illa berörd. Han förstår att det kan vara emot diplomatisk etikett att utesluta någon om man bjuder in hela diplomatkåren, men att ”sunt förnuft och humanitet” borde gå före.

Adaktusson vet alltså hur verkligheten ser ut, men väljer att bortse från det, tja det kan han ju kosta på sig. Att Vänsterpartiets utrikespolitiske representant inte har bättre koll på internationella umgängesregler är däremot ett verkligt problem, det finns en inte försumbar risk att han kommer att bestämma utrikespolitiken om drygt tre månader.

Men det är inte bara vänsterpartister som leker med tändstickor på den diplomatiska bensinstationen, även en stjärnögd ”liberal” ledarredaktion gillar idén att kungen skall bedriva privat utrikespolitik genom att utesluta vissa länder från vigseln. Man tar sig för pannan. Eller kinden, där tandvärken fortfarande molar.

Att den f d prinsessan-Madeleine-kavaljer-wannaben och evige rabulisten Blogge är upprörd över att Sverige inte dumpar det månghundraåriga internationella diplomatiska protokollet är i sammanhanget inget som överraskar.

För hovet är det dock helt i sin ordning att inbjuda Eritreas chargé d’affairs och att samtidigt ”markera” mot demokratins representanter för det fria ordet – chefredaktörerna för just dessa tidningar är inte bjudna till bröllopet.

Blogge behagar jämföra äpplen och körsbär och låtsas att folkmördarrepresentanter bjuds men inte kvällstidningsredaktörer. Så är inte fallet, samtliga bjuds på vigseln men inte på middagen.

Till middagen bjuds inga diplomater och knappt några medierepresentanter alls, noga räknat är det fem. Att hovet skulle välja att ge några av dessa fem platser till just Madeleinemobbarna Aftonbladet och Expressen vore lite väl mycket att begära…

* Så ser jag att vett- och etikettexperten Magdalena Ribbing varit arrogant och nedlåtande igen. Med anledning av att hon valts att invigningstala på Pride-festivalen så vill hon återigen markera vilken oooerhört tolerant och öppen människa hon är genom att högljutt deklarera att de som undrar över bordsplacering av samkönade par är idioter.

Visst finns det en del dumma frågor om etikett och homosexualitet. Men det innebär inte att alla frågor är det. Fru Ribbing har även tidigare avfärdat frågor om placering som ”idiotiska frågor”. Men om nu svaret är så självklart, varför vägrar hon då att ge det? Är det för att dölja att hon faktiskt inte vet?

Det finns väl ingen speciell vett och etikett-standard för homosexuella?

– Naturligtvis inte.

Ok. Enligt etikett skall förlovade par placeras bredvid varandra. Men det skall också enligt etikett vara varannan man och varannan kvinna (för enkelhetens skull förutsätter vi att båda i paret också definierar sig själva som män alt. som kvinnor).

Nå Magdalena, vilket är det som ”Naturligtvis” är rätt? Det kan inte vara båda.

Det är ju ditt jobb att kunna såna saker, så det vore faktiskt intressant att få veta…

[Uppdatering1: UD påpekar i SvD (GP, AB) att de diplomater som bjuds in till vigseln (alltså inte till festen) är de samma som bjuds in till Riksdagens öppnande varje år. Detta föranleder dock inga krav på att Riksdagen skall avskaffas…

Uppdatering 2: Christian Wohlert på Europaportalen tecknar ett porträtt av den märklige mannen bakom initiativ nummer 29, denne försvarar de aggressiva och missledande kampanjmetoderna, ”de fungerar ju”, och förnekar att förslaget innebär vad det säger svart på vitt: att alla sökningar på sökmotorer skall lagras…]

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 tankar på “Tre idiotier och en dumhet

 1. stackars dig. – tandvärk…
  men va fan – jag har missat att 29:an gick igenom men hört om Obama och stänga av internet.

  Ingen rast och ingen ro på internetfronten alltså.

 2. Tänk om tex Victoria hade varit lesbisk och gift sig med en annan kvinna? Då måste de adoptera barn som sen blir Kung?
  Så därför: förbjud homosexualitet. TÄNK PÅ HUR SÅRADE VÅRA MUSLIMER BLIR MED BÖGAR!

  • Enligt svensk lag har adopterade till tronföljare inte arvsrätt. Skulle det ovan nämnda ha hänt skulle arvsrätten till kronan ha tillfallit Carl Philip vid Victorias ev. frånfälle.

 3. Pingback: Enligt Min Humla » Det var inte jag, det var en polare

 4. Bra skrivet!

  Folkilsken måste väl ändå stå för veckans dubbelsäkring. Hängslen, bälte och gaffatejp. Samt häftpistol för säkerhetsskull.: ”vid Victorias ev. frånfälle.”

  Hon må vara kunglig, men det förändrar nog hennes dödlighet.

 5. Pingback: Det verkar som vi slipper Smile 29 iallafall « No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s