Det är inte bara pedofiler som utnyttjar barn

Det är inte första gången barnporr används som murbräcka av företag och lobbyorganisationer för att driva igenom snart sagt vilken branschgynnande lagstiftning, censur, registrering och integritetsinskränkning som helst. För ett par år sedan användes det som argument när polisen försökte stänga ned the Pirate Bay.

Som Oscar Swartz konstaterar: klåfingriga politiker (och moralistiska lobbygrupper och det upphovsindustriella komplexet) fullkomligt älskar barnporr. Om den inte funnits hade de tvingats uppfinna den… Louise Persson förklarar den framgångsrika mekaniken i att som skäl för frihetsinskränkningar åberopa något som ingen vettig människa offentligt kan säga emot.

Det senaste påfundet som döljer sig bakom förment godhet är ett förslag i EU-parlamentet att lagra alla sökningar på sökmotorer. Det handlar alltså inte om vad som  (illa nog) gäller FRA-lagen eller datalagringsdirektivet  -att lagra tidpunkt, avsändare och adress – nu handlar det om att lagra själva innehållet(!)

Om man inte genast inser vidden av förslaget är så förklarar Henrik Alexandersson vad det handlar om:

Själva tanken på att lagra uppgifter om alla medborgares alla nätsökningar… Tänk vad det kommer att avslöja om folk. Sjukdomar, juridiska problem, affärsförhållanden, sexuella preferenser, religion, politisk uppfattning, resvanor, ekonomiska förhållanden, framtidsplaner, drömmar och mycket, mycket mera. Det behöver inte ens vara verkliga förhållanden, utan det räcker med nyfikenhet. Det kommer helt enkelt att bli riskabelt att googla.

Liksom alla andra censur- och övervakningsförslag på nätet som står som spön i backen så har inte heller detta någon reell effekt på det det påstår sig motverka. Tvärtom, det jag skrev om blockering av sajter för två månader sedan stämmer lika bra på detta förslag:

Finns det då inga dokumenterade sexuella övergrepp på barn på internet? Jodå, en del, men den huvudsakliga distributionsvägen har där länge varit via mail eller i krypterade P2P-nätverk. Det liggande förslaget om censur löser inte detta problem, däremot skapar det nya.

Initiativet – som nu samlat nästan den halva av parlamentsledamöterna det behöver för att gå igenom – är inte bindande, men det är en stark viljeyttring. Och med tanke på hur snabb den ansvariga kommissionären Cecilia Malmström tidigare varit med att ta till ökad övervakning av oskyldiga som medel mot brottslingar så vore det mycket illavarslande om initiativ nummer 29 gick igenom i parlamentet.

Barnansikte med vädjande ögon
Allting går att sälja med ”tänk på barnen!”

Därför pågår nu ett intensivt arbete med att övertyga resterande Europaparlamentsledamöter att inte skriva under och att få de som redan gjort det att ta tillbaka sina underskrifter. Flera parlamentsledamöter har dragit tillbaka sina underskrifter efter att de fått veta vad förslaget egentligen handlade om. Bland andra Marit Paulsen och Cecilia Wikström – som förra veckan skickade ut ett mail till samtliga ledamöter där hon förklarade varför hon ändrat sig och uppmanade de andra att göra detsamma. Idag tog även Anna Maria Corazza Bildt tillbaka sin underskrift.

Hax ger tips hur man gör när man kontaktar sin MEP:

Tänk dock på att många som har skrivit på kan ha gjort det utan att riktigt inse vad som står i texten. Så var artig, lirka med dem och hjälp dem att inse vad som är problematiskt med written declaration no 29. Vi skall veta att de mail som har sänts för att få ledamöterna att skriva under inte nämner datalagringen. Kampanjens hemsida nämner inte datalagringen. Och att själva dokumentet gömmer datalagringen bakom ett tråkigt direktivnummer. Det handlar alltså, i många fall, om att ledamöterna har lurats att skriva på något olyckligt – och att vi kan hjälpa dem att rätta till sitt misstag, utan att helt tappa ansiktet.

Det gör också Marcin de Kaminski:

Risken när man pekar ut enskilda politiker som bovar är att de låser sig i någon form av försvarsposition – vilket direkt minskar möjligheten att övertyga dem om att ändra sig. […] Varje normalt funtat människa som blir anklagad för att vara antingen ond eller lättlurad kommer, oavsett om det är i en debattartikel eller i ett personligt samtal, slåss med näbbar och klor för att försvara sig. Det minskar våra möjligheter att påverka drastiskt. Med de EU-parlamentariker som är kvar gäller det alltså att vara trevlig. Här kommer några hållpunkter som är bra (direktlänk till listan):

Presentera dig med fullständigt namn.
Förklara ditt ärende.
Förklara, ungefär som Cecilia Wikström gjorde i sitt mail (ha gärna det som förlaga!), vad som är lurigt i Smile 29 (även kallat Written Declaration 29 eller WD 29).
Gör klart att barn måste skyddas, men ställ gärna också en öppen fråga om Smile 29 verkligen levererar det skyddet.
Anklaga inte någon för att ha gjort _fel_ val, men påpeka att man har en möjlighet att ändra sig och dra tillbaka sin underskrift.
Gardera dig gärna med att be om ursäkt om du råkat kontakta någon som inte skrivit under Smile 29 eller redan hunnit ändra sig. Gratulera dem i så fall för deras ställningstagande.
Förklara att de gärna får höra av sig om de undrar något mer.

Det finns tyvärr inga officiella listor över vilka som har underteckat förslaget, men av svenskarna så är det fortfarande Alf Svensson kvar som har gjort det.

[Uppdatering; Marcin meddelar att till dags dato tio procent av de som urprungligen skrivit under nu har dragit tillbaka sina underskrifter. Utmärkt, det visar sig att upplysningsarbete faktiskt lönar sig!]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 svar to “Det är inte bara pedofiler som utnyttjar barn”

  1. Tre idiotier och en dumhet « No size fits all Says:

    […] * Initiativet nr 29 i EU-parlamentet tappade först stöd efter en motkampanj förra veckan. Men efter massiv lobbying, som naturligtvis inte inbegrep någon information om vad förslaget egentligen innebär, så har det nu passerat gränsen 369 underskrifter och är alltså antaget. Det är således EU-parlamentets åsikt att samtliga sökningar på nätet skall lagras i två år för att ”komma åt barnporren”. Det är ett farligt, skadligt förslag som inte kommer att hjälpa med ens det det påstår sig göra. […]

  2. Stefan Says:

    Det allra enklaste sättet att undvika barnpornografi är att världens ledare förbjuder barnfödslar ! Svårare än så är det inte…..

  3. Rädsla och äckel som affärsidé | No size fits all Says:

    […] är sannerligen inte bara pedofiler som utnyttjar barn på nätet, barnporr används som murbräcka av företag och lobbyorganisationer för att driva […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: