Den goda biståndsviljan

Det är viktigare att biståndet fungerar än att det gör av med pengar. Det borde vara självklart, men är det inte alls i den självgående biståndsindustrin. Felet manifesteras tydligast i enprocentmålet för svenskt bistånd – målet är uttryckligen att spendera, och det i all framtid, när målet i stället borde vara att komma ner till noll.

Men efter årtionden av kravlösa utbetalningar och usel återkoppling har vi nu äntligen en biståndsminister som menar allvar med att reformera den svenska biståndspolitiken. Det uppskattas inte av alla, speciellt inte av de anställda på Sida, som vant sig vid att kunna göra som de vill, oberoende av budgetar, regler och direktiv, och de har fått hållas, tills Gunilla Carlsson tog över. Reformerna har påbörjats, inte en dag för tidigt, snarare skulle jag gärna sett ännu snabbare förändringar. Men det handlar om en ingrodd kultur, det tar tid att försöka vända en supertanker i kvicksand. Gårdagens utbyte av Sidas ledning var tyvärr nödvändigt.

I SvD sammanfattar Claes Arvidsson det politiska läget:

Istället för ordning och reda förordar Miljöpartiets biståndspolitiske talesperson Bodil Ceballos ännu mer pengar som medicin för att råda bot på problemen. Socialdemokraternas Kent Härstedt är orolig för att ministerns kritik ska ”leda till att vi får en debatt där biståndet ifrågasätts. Som bedrägerierna och lönediskussionerna inom Röda korset som ju fått konsekvenser för givandet”.

Man tar sig för pannan. Tiga för den goda sakens skull…

Fredrik Segerfeldt beskriver hur myndigheten på ett flagrant sätt använt skattemedel för att driva kampanj mot sina uppdragsgivare(!) Han har också skrivit en replik på Härstedts Brännpunktsartikel men den tog tidningen inte in.

Att myndigheter använder skattepengar för opinionsbildning i egen sak är mycket tvivelaktigt. Att de använder dem till rent ordertrots är fullständigt oacceptabelt. Bra att Gunilla Carlsson äntligen börjat spola rent i Augiasstallet, hon behöver minst fyra år till för att bli klar. Och nu ser det inte omöjligt ut längre (det har jag iofs aldrig trott att det varit)

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar to “Den goda biståndsviljan”

  1. Den goda viljan | No size fits all Says:

    […] har skrivit i frågan många gånger, till exempel för tre år sedan då Sidas ledning fick gå efter att ha misslyckats reformera myndigheten […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: