Deltidsarbete och väljarförakt

I tisdags var det tv-utfrågning av Mona Sahlin, det flöt på som det brukar, med lagom snälla frågor och lagom strömlinjeformade svar som inte följdes upp. Men så kom en fråga från den deltidsarbetande Harriet Bellafesta från Norrtälje: Hon undrade om hennes deltidsanställning skulle finnas kvar om det gavs en rätt för andra att gå upp till heltid. Sahlins svar var… inte tillfredsställande, Harriet insisterade på att få ett ordentligt svar men hon fick inget innan tv ansåg att det var dags för nästa tittare. När jag läste referatet i Aftonbladet tänkte jag direkt på ”Joe the Plumber” som fick Obama-kampanjen ur balans genom sina hårda frågor till presidentkandidaten. Jag ser nu att det var flera som tänkte den tanken, till exempel Mark och Johan.

Slutsatserna är flera:

Det behövs en vanlig medborgare i ett telefonväkteri för att ställa ordentliga följdfrågor till politiker, svenska journalister är usla på det. Orsaken kan man fundera på; kan det bero på att mopsiga reportrar inte får inbjudningar till exklusiva intervjuer?

Socialdemokraterna har svårt att hantera invändningar från just dem de gör anspråk på att företräda. Sahlin själv visade ingen förståelse för frågan, andra socialdemokrater ifrågasätter öppet Harriet Bellafestas rätt att över huvud taget yttra sig i tv. Ola Möller pekar på att Harriet inte är någon nationalekonom och därför inte bör uttala sig i dessa frågor. Tja, Ola, om nu det är kriteriet: Det är ju inte Mona Sahlin heller, men det är bara hon av damerna som faktiskt gör anspråk på att leda Sverige. Det är lite Gordon Brown-vibbar över väljarföraktet.

Och så sakfrågan, lagstiftad rätt till heltid är faktiskt en usel idé. Kombinerad med ovillkorlig rätt till deltid blir den en gigantisk osäkerhetsfaktor när företag skall överväga att nyanställa. Hur inbillar sig Sahlin att någon företagare skall vilja anställa om h*n plötsligt tvingas betala för en tredjedel mer arbetskraft än det finns behov för eller plötsligt tappar en fjärdedel av arbetskraften när en stor order skall levereras? P J undrade redan i somras hur det är tänkt att det skall fungera:

Hur ska den som driver en butik, där det finns strökunder mitt på dagen och är fullt efter 16 på eftermiddagen, kunna bemanna sin verksamhet på ett rimligt sätt utan deltider. Ska McDonald’s tvingas erbjuda alla ungdomar heltid? Hur ska den som driver skidliftar eller minigolfbanor göra?

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar to “Deltidsarbete och väljarförakt”

  1. emil Says:

    De journalister som ställer frågorna vet att de måste vara snälla och tillrättalagda annars ställer Mona Sahlin inte upp på någon fler utfrågning.

  2. jacks-handys.de Says:

    jacks-handys.de

    Deltidsarbete och väljarförakt | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: