Die Wende?

Jag håller med Tokmoderaten, en gång är ingen gång, men nu har ytterligare en opinionsundersökning visat att det är jämnt skägg mellan regeringen och oppositionen. Det är match, och Sören Holmberg funderar nog på hur smart hans famösa uttalande om att ”regeringen Reinfeldt är rökt” var.

Jag är inte alls överraskad, så länge de rödgrönas politik inte var klar kunde alla som ogillade regeringens politik önskedrömma in sina egna åsikter. När oppositionen nu presenterat en skuggbudget så blir massor av dessa väljare besvikna, och det hade massor blivit oavsett hur förslagen sett ut.

Det bekräftas av Novus väljarbarometer, kommenterad av SvD:s ledarblogg: Sahlins politik får väljarna att fly

Under Novus mätperiod har oppositionen presenterat sin skuggbudget och den ekonomiska krisen i Grekland har tagit stor plats i nyheterna. Novus väljarbarometer visar att det under perioden har skett en viss mobilisering bland borgerliga sympatisörer samtidigt som det skett en viss demobilisering bland oppositionens väljare.

En precisering från oppositionen leder obönhörligt till detta, många oppositionssympatisörer blir varse att de rödgröna inte är så bra som de trodde och många regeringssympatisörer påminns om att alternativet är sämre. I Demoskops mätning – som gav Alliansen ledningen – var det tydligt: Innan de rödgröna presenterade sin skuggbudget ledde de, efter det så låg de efter.

Fenomenet är inte nytt, jag minns hur Tories och John Major var helt uträknade, inte minst av svenska media, i det brittiska valet 1992. Men vändningen kom då Labours Neil Kinnock började åka omkring i Jaguar och bete sig som om han redan var premiärminister, då tänkte väljarna efter om det verkligen var det de ville ha. Det var det inte, och han förlorade.

Om vi i Alliansen ser till att sköta oss så har vi en god chans att behålla vår majoritet i höst. Oppositionen har flera ordentliga sänken, ett av dem är Mona Sahlin, några av de andra är fastighetsskatten och den tvångsdelade föräldraförsäkringen. Vad gäller fastighetsskatten har i alla fall ledningen i Socialdemokraterna insett detta och försöker nu backa från det gemensamma förslaget, men alla hänger inte med.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ett svar to “Die Wende?”

  1. Tysk höst « No size fits all Says:

    […] Av hagwall Fyra månader efter Die Wende har oppositionen nu tappat hoppet på sina Wunderwaffen och i stället börjat odla en proaktiv […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: