Samma Bushbashing nu som då

Johan Ingerö noterar att Expressen rubricerar nyheten om den förre amerikanske presidentens memoarer med att ”George W Bush ger ut bok – om sig själv”. Ja, memoarer brukar handla om den som skriver… Men det är ju skillnad på folk och folk, att Obama gav ut två böcker om sig själv, innan han ens blivit presidentkandidat hålls ju inte mot honom.

Bushbashingen är alltså fortfarande i lika god form som den var när jag skrev om svenska mediers behandling av orkanen Katrina:

Svenska media är fulla av skadeglädje över att amerikaner drabbas av död och förstörelse och anklagelser om att president Bush, tom personligen, skulle vara ansvarig för katastrofen. Vilket, förutom smaklösheten, visar på ett stort antal felslut:

* Även om man tar för givet att det finns en global uppvärmning och att den skulle vara orsakad av människor, så är orkanen Katrina ett mycket dåligt exempel på dess effekter. Den var inte speciellt kraftig, den skilde sig inte från tidigare orkaner och de senaste årens orkaner är varken fler eller kraftigare än tidigare, tvärtom.

* Det är inte bara G W Bush som sagt nej till Kyotoavtalet, även europeiska medias gullegosse Clinton gjorde det, och även om de hade sagt ja hade det inte spelat någon roll eftersom över 90% av kongressen hade röstat emot.

* Det är enligt lag förbjudet för federala soldater att i fredstid (samma som här alltså) utföra polisiära uppgifter i USA. Och det skall väldigt mycket till för att deklarera undantagstillstånd. Tyckarna här vill inte förstå att myndigheterna i USA är extremt decentraliserade och dessutom håller extremt svartsjukt på sina egna revir. Detta är en medveten följd av hur samhället organiseras. Det har som synes inte alltid bara fördelar, men det är inget man kan skylla vare sig presidentämbetet eller dess nuvarande innehavare för.

Vem som i dag är den svenska motsvarigheten till Bush är svårt att säga, desto lättare att peka ut motsvarigheten till Obama. Hur ofta hör du en journalist ställa en kritisk fråga till Maria Wetterstrand?

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Ett svar to “Samma Bushbashing nu som då”

  1. Viljans fiasko « No size fits all Says:

    […] Folkpartiet, utan det mediahajpade Miljöpartiet. Om medias gullande med Wetterstrand skrev jag också för två veckor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: