sex, våld och symbolpolitik

För ett år sedan blev det ett himla liv då vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand gjorde ett utspel om att åtala alla barnmorskor som skriver ut p-piller till flickor under 15 år för medhjälp till våldtäkt. Men i Sverige straffar dygden sig själv, han fick mestadels skit för att han påpekade det uppenbart orimliga i att kalla frivilligt sex för våldtäkt. Det handlar om lagen från 2005 som klassade allt sex med personer under 15 år som ”våldtäkt på barn”, som infördes då Thomas Bodström var justitieminister. Är det ett tecken på att Bodström insett det idiotiska i att devalvera våldtäktsbegreppet att han och Claes Borgström nu föreslår ytterligare en ny brottsrubricering: ”Synnerligen grov våldtäkt”?

Svensk sexlagstiftning ter sig alltmer märklig. Numera kallar vi även sexualbrott där varken våld eller hot förekommer för våldtäkt. Detta för att ge ”signaler” att det som tidigare kallades sexuellt utnyttjande av minderårig – och också då i allvarliga fall kunde leda till fängelsestraff – var dåligt. I ett fall har en man redan dömts för att ha haft sex med två stycken 14½-åringar. Sexet var ömsesidigt frivilligt och domstolen visste om detta, för detta dömdes den 27-årige mannen till 3 års fängelse. Ett straff som det är nästan omöjligt att komma upp i när det gäller grov misshandel.

Men i de fall där det förekommit grov våldtäkt (med ångest, riktigt våld och riktiga hot, med fysiska och psykiska skador) så håller sig domstolarna oftast ändå i botten på straffskalorna.

Problemet med straffmätningen i svenska domstolar är generellt inte straffskalorna eller brottsrubriceringarna (även om de nu är på väg att bli…) utan att domstolarna konsekvent, med det stora undantaget narkotikabrott, dömer i de allra lägsta delarna av straffskalorna. Det är ett stort problem, men det löses inte genom att ytterligare etiketter klistras på som devalverar vad både våldtäkt och misshandel innebär.

Beatrice Ask skriver att det som föreslås av B&B iofs är bra men att det redan finns med i regeringens utredning. Kent Persson välkomnar åter hårdare tag mot kvinnovåldet. Själv vill jag ha hårdare tag mot allt våld.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 svar to “sex, våld och symbolpolitik”

  1. Juridikmatematik: 15+13 är mindre än 13+15 « Says:

    […] Jag har skrivit om problematiken tidigare, till exempel här och här. […]

  2. Om moralpanik på Brännpunkt, här med extramaterial « No size fits all Says:

    […] utmärkt för sitt syfte, att förhindra övergrepp. Men de som drev igenom lagen ville sända “en signal”, en signal som sannerligen plockats upp av oroliga barnmorskor och ungdomar som nu undrar om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: