Monarkist, javisst!

Om nu någon skulle ha missat det så är jag inbiten monarkist. Alltså inte i första hand rojalist, vilket betyder en som gillar pomp, ståt och kungligheter. Jag är monarkist därför att jag tycker att den konstitutionella monarkin är ett statsskick som är överlägset republiken (Om man nu inte vill ha en mycket stark kung/president, men då blir det som i Frankrike, där man väljer kung vart sjunde (numera vart femte) år, och se hur bra det brukar gå…)

Som bekant delas denna åsikt inte av så många i den opinionsbildande klassen i media, i DN i förrgår ondgjorde sig tv-krönikör Croneman över att statstelevisionen under en fyramånadersperiod ägnar 15 timmar åt det kommande kronprinsessbröllopet. Som jämförelse rör det sig om en sändningstid som fylldes av sport varje dag under vinter-OS, hur många timmar antiidrottspropaganda såg vi då Croneman kräva för rättvisans skull?

Men det finns journalister som inte tycker som han, i Fokus skriver Magdalena Ribbing om att ingen skulle ”dua” Obama:

Jag har svårt att förstå de som menar att SVT lägger för stor tid på bröllopet med tanke på hur många i Sverige som faktiskt är intresserade. Jämför detta med att sända från OS varje dag i två veckors tid. Det kungliga bröllopet är en manifestation av Sveriges statsskick och man bör respektera vårt statsskick även om man inte gillar det. Den svenska kungafamiljen är en symbol för nationen och bör behandlas respektfullt. Det måste finnas en viss distans i relation till kungligheter, annars vore de inte längre kungliga. Precis som det finns en distans och respekt inför en president, i de länder som är republiker. Jag tror inte att någon skulle komma på tanken att »dua« Barack Obama.

P J på SvD håller med:

En del verkar tro att kritisk granskning av bröllopet ska innebära att det går lika mycket till republikanska utgjutelser om monarkins fördärvlighet som till rapportering om vad som händer. Men det är ungefär som att tro att en granskning av försvarsbeslut bör innebära att hälften av tiden ska avdelas till radikalpacifister som jämrar sig över att vi över huvud taget har ett försvar. Ja, eller anarkister som klagar över att vi över huvud taget har en riksdag.

Hasta la Victoria Siempre

Men dessa röster är undantag från regeln. Trött på mediaklassens ensidiga republikpropaganda startade jag i januari 2005 webplatsen www.monarki.nu med programförklaringen:

===

För monarkin, i tiden

En vanlig uppfattning bland professionella tyckare är att vi 70-80% av befolkningen som uppskattar monarkin och vill ha den kvar är dumskallar. Alla går inte så långt som Republikanska Föreningens ordförande Birgitta Ohlsson som i radio (Lantz i P3) deklarerade att det bara är rasistiska pensionärer som vill ha kvar monarkin. Men den grundläggande inställningen är densamma i hela kultur- och mediaetablissemanget.

Inte minst märktes det under veckan med Brunei-febern. I en förskräckande stor del av media var rapporteringen totalt ensidig. Avvikande åsikter (dvs de åsikter som en stor majoritet av folket har) gavs inte en tiondel av platsen, de var för det mesta förvisade till någon mannen-på-gatan intervju eller några centimeter i en insändarspalt. När Svenska Dagbladet några veckor senare visade att kungens uttalande var grundat på information han fått av UD, var media inte speciellt intresserade längre.

Jag hade länge funderat på att starta en monarkistisk webplats för att bemöta medias snedvridna opinionsbildning. Medias härdsmälta om Brunei blev den avgörande faktorn. Men denna webplats kommer inte bara att klaga på mediemörkret, den kommer också att tända ett ljus i stället. Monarki.nu är till för att påminna om de mycket goda skälen som finns för monarki, både teoretiska och pragmatiska. Skäl som republikivrarna i media hoppas vi skall glömma bort när deras åsiktscensur och partiskhet verkat tillräckligt länge.

Visst får och bör kungahuset och monarkin kritiseras, problemet är att kritikerna alltsomoftast inte kan skilja på kungafamiljens personer och monarkin som institution. Dessutom tar de varje fel till intäkt för att monarkin skall avskaffas, inte förbättras. Republikanerna i media och politik är ju inte alls intresserade av att monarkin fungerar bra, tvärtom, de vill ha bort den.

Och så länge minsta kritiska synpunkt på hur kungahuset sköter sitt uppdrag ofelbart blåses upp av mediejakobinerna i deras krav på Republik! så leder det till att den stora majoriteten monarkister inte är intresserade av att diskutera frågan alls. Det omöjliggör en debatt som skulle kunna utveckla monarkin och göra den ännu bättre. Och detta sakernas tillstånd passar naturligvis den lilla republikanerklicken alldeles utmärkt.

Det passar däremot inte monarki.nu. Denna webplats syfte är inte att verka som enbart en passiv försvarare av den svenska monarkin då den angrips. Ett minst lika viktigt syfte är att ta fram och diskutera förslag på hur den monarki vi har, och vill ha kvar, kan stärkas och utvecklas. Monarki.nu är partipolitiskt obunden.

===

Jag har inte uppdaterat den på länge, men det börjar nog bli dags. Jag skall bara bestämma mig hur formatet skall se ut, antagligen blir det en WordPress-blogg, liksom min huvudblogg redan är.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 svar to “Monarkist, javisst!”

 1. Filoktetes Says:

  Bäste Per,

  Det skulle vara uppskattat om du uppdaterade Monarki.nu, och såg till att den länkades till från andra media. Samt att skribenter lade den till sina ”favourites”i sina browsers. Det kan vara ganska otacksamt att stävja i bäcken i medias kommentarsavdelningar till artiklar, då man snabbt dränks i 200 kommentarer av varierande kvalitet.

  Nu är det viktigt att påminna om:
  – 17% av de tillfrågade i SOM:s beramade undersökning tycker på en direkt fråga om republik att det är en ”bra” eller ”mycket” bra idé.
  – siffran 22% (”avskaffa monarkin”) kan man fiska fram tack vare att ingen kan formulera ett konkret republikanskt alternativ, varvid ”avskaffa monarkin” blir en Rorscharch-plump som respondenten kan önsketänka in vilken mening som helst i
  – etcetera
  Keep up the good work.

 2. Den lysande framtid är Victorias och Daniels och vår « No size fits all Says:

  […] J gillar däremot, liksom jag själv, vårt statsskick och rekommenderar bra läsning och argument. Tor ifrågasatte redan förra […]

 3. Carl XVI Gustaf skall inte pensionera sig « No size fits all Says:

  […] fullt upp med att vara småbarnsföräldrar, hur någon i onödan kan vilja lägga tyngden av ett statschefsämbete ovanpå det begriper jag inte. Ibland blir det nödvändigt – Som när kronprinsessan Elisabeths […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: