Blir man omyndig när man behöver äldreomsorg?

För ett par veckor sedan meddelade regeringen att den tillsatte en utredning om gårdsförsäljning och servering av alkohol på äldreboenden. IOGT-NTO gick ut i ett pressmeddelande och fördömde hela utredningen. Men nu försöker de slingra sig och påstår att de inte alls är moralister och förmyndare. Den som vill bedöma den saken själv kan läsa hos Sakine. Hon skriver också om det i en ledare i Expressen.

Erik är inne på samma linje som Sakine och anser att vad som inte varit ett problem när man är vuxen inte heller skall vara det när man blir äldre.

Jag håller med Thomas, det är märkligt att en sådan självklarhet ens skall behöva utredas, det som i stället borde utredas är hela äldrevården.

Thyra Frank som driver ett kommunalt äldreboende i Köpenhamn gör det efter olikhetsprincipen. Om en äldre rökt hela sitt liv menar Thyra att hon visserligen har makten att ta av henne rökverken men knappast den moraliska rätten. På samma sätt sprids bulldoften på boendet när de äldre är med och bakar bröd.

Det är inga lätta fall som bor hos Thyra om nu någon trodde det. Ett omsorgskrav på 24 timmar är förutsättningen för att få flytta in. Boendet är på grund av eller trots Thyras sätt att driva det billigare för samhället och vinsten används  bland annat till en längre bussresa utomlands per år för de äldre tillsammans med personalen.

I medeltal visar det sig att människor lever 3,5 år hos Thyra medan de enbart lever 1,5 på jämförbart boende i Sverige. Kanske för att de får vara människor i en mysig boendemiljö istället för kollin som slutförvaras på en arbetsplats.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 tankar på “Blir man omyndig när man behöver äldreomsorg?

  1. Jo, det är en gammal dålig svensk tradition, att när man behöver äldreomsorg så ska man också betraktas som omyndig. När jag på 80-talet var ordförande i socialnämnden på Ekerö, så blev jag beskylld för att vara ”aningslös främjare av dryckenskap”. Jag blev nämligen uppringd av en ilsken person som villa anmäla (!) att en av de äldre männen som bodde på Färingsöhemmet under juliförmiddagens sommarhetta suttit på dikeskanten -utanför en kommunal inrättning (!!) – och svalkat sig med en pilsner! Helt öppet och utan att skämmas! Särskilt försvårande ansågs vara att drycken intogs genom att halsas! (Kommunalt dricksglas hade var mera passande?) Jag borde snarast ingripa mot ett sådant beteende från en person som numera hade särskilda förpliktelser att rätta sig efter (!!) i egenskap av boende i en kommunal anläggning. Det blev givetvis inget av detta. Tvärtom! Jag förvissade mig om – vid ett trevligt kvällssamkväm vi hade- att alla skulle känna sig hemma och t o m kunna ha något gott, drickbart i sitt rum utan risk för ”beslagtagande”. Något som -till min förvåning- hade förekommit vid flera tillfällen (s k razzior) och som därmed avskaffades. – Hasse Alfredsons ”gamle man” uttryckte ju förmyndarsamhällets syn mycket bra inom detta område:” Här har man låst in mig och en flaska konjak.Men i olika skåp!” – Märkligt att denna typ av frågor finns kvar att utreda. Jag trodde självklart att skåpet var helt öppet nuförtiden……..

  2. Min svärfar blev 99 med snudd på hundra år. Med ett klart intellekt ända till slutet hade han sin frihet att fatta egna beslut. Det var först under sitt 99:e år som han bestämde sig för att sluta röka starka cigg utan filter. Orsaken var att han inte orkade!
    Numera kommer ju de gamla inte in på äldreboende förrän klockan klämtar.
    Trots allt har det blivit fler äldreboende färdigbyggda i vår stad Uppsala. Det får man tacka Alliansen för. Så man kanske kommer in på äldreboende innan man tacklar av.
    Svärfars äldreboende var mycket välutrustat – personalen försökte få det så hemlikt som det bara gick. Pensionärsföreningar besökte tídigare äldreboendet och spelade kort med åldringarna – numera går det inte – åldringarna som kommer in är i allmänhet så dåliga att de vissnar bort ganska snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s