Går det att stava ”antirasist” utan ”rasist”?

På sin blogg berättar Johan Ingerö om en konversation han haft med ett antal ”antirasister”. Bakgrunden var att han ifrågasatt hur Feministiskt Initiativ kunde ha med en öppet rasistisk person på tredjeplats på riksdagslistan. Han syftade på Roya Hakimnia som tidigare angripit Gulan Avci och Dilsa Demirbag-Sten, som enligt Roya ”gift sig vitt” och ”blivit färgblinda” av att ”sitta bekvämt i mjuka soffor med vita män”.

Efter en redogörelse för twittersamtalen så kommer Johan fram till avslutningen:

Kritik mot blandäktenskap, generaliserande påståenden utifrån hudfärg, kön och sexuell läggning samt uppfattningen att ”invandrare” per definition borde ”förstå” (underförstått dela) en viss politisk uppfattning. Är det någon mer än jag som förfäras över hur rasistiska många så kallade antirasister i själva verket är?

Deras formuleringar är avskyvärda, men passerar genom filtret eftersom de företräder fördomar som bedömts vara politiskt korrekta, ja närmast positiva.

Själv anser jag inte att vare sig etnicitet, hudfärg, kön eller sexuella preferenser är relevanta bedömningskriterier i något sammanhang. Jag anser att varje gärning, varje människa ska bedömas på sina egna meriter. Inte efter några yttre, kollektiva attribut.

Bland ”antirasister” som dessa är detta tydligen djupt kontroversiellt.

Jag kan tillägga att precis samma sak är det när det gäller den för tillfället andra dominerande gruppindelningen i samhället: Det finns inga som är så besatta av könstillhörighet som de som hävdar att könet är betydelselöst.

Menar jag att man inte kan vara för alla människors lika värde eller för lika rättigheter för män och kvinnor? Jo, naturligtvis kan – och bör -man vara det. Men de som verkligen är mot rasism definierar sig knappast som antirasister, precis som de som är för jämlikhet inte kallar sig feminister. I alla fall inte nuförtiden, sedan begreppet kapats av statsfeministiska Dworkinlärjungar. Om man nu absolut vill ha ett samlingsnamn så duger ”humanism”, än så länge,  intoleransorganisationen ”Humanisterna” gör ju vad de kan för att kapa det ordet för sina egna syften.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 svar to “Går det att stava ”antirasist” utan ”rasist”?”

 1. svalin Says:

  Hur blir man rasist för att kritisera rasismen?

  • Mark Says:

   Många av de som benämner sig själva ”antirasister” är fruktansvärt ofta extremt kritiskt inställda och negativa mot vita, heterosexuella kristna män.

 2. Mark Says:

  Ser ner på dem, kallar dem för ”gubbsjuka” om de skulle till att tända på en asiatisk kvinna.
  Medan vita kvinnor hyllas när de åker till Gambia och köper sex, det ses som positivt att ”rasblanda” om det är svart man-vit kvinna, men äckligt och skamligt om det är vit man-asiatisk kvinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: