Justisminister Ask

Man undrar hur justitieministern tänkte när hon framförde idén att misstänkta sexköpare skall hängas ut med gredelina kuvert. Ringde det inte någon klocka inför förslaget att offentligt färgmärka personer för ”brott” mot staten? Fanns det inget tvivel över att införa medeltida skamstraff som en del av det svenska rättssystemet? Fanns det inte någon tanke på den västerländska rättstraditionens grundbult: att man skall betraktas som oskyldig tills man är dömd?

Ask backade sedan från sitt uttalande om att kuverten just skulle vara gredelina. Men själva skambeläggandet och uthängningen ville hon ha kvar, det var själva poängen.

Och om ett barn läser brevet? Inget problem enligt justisministern:

– Det är nog lika bra att dottern får veta vilken typ hon har till far. Man måste tänka på att inte skydda fel faktor. Jag vill inte att det ska skyddas visavi barnen heller. Om det är en dotter som blivit utsatt för övergrepp kanske brevet ger henne mod att berätta för polisen.

Snygg logik där Beatrice, en person som bara misstänks för att betala för sex med en samtyckande vuxen är alltså inte bara en person som förtjänar att skambeläggas offentligt, det är antagligen en man som också är incestuös och pedofil

Kapten Picard med handflatan i ansiktet

Asks idéer är fel på så många plan att det är en prestation. Johan Ingerö pekar på ett av felen:

[Detta säger] oerhört mycket om hennes prioriteringar. För såvitt bekant föreslår hon inget liknande för någon annan kategori brottslingar. Inte för mördare, inte för våldtäktsmän, inte för rånare, inte för torpeder inom de organiserade brottssyndikaten eller någon annan över huvud taget. De enda som ska straffas innan de har dömts, de enda som ska utsättas för skamstraff i motsats till frihetsberövande eller ekonomiska straff, är de som köpt en sexuell tjänst av någon som erbjudit sagda tjänst.

Alexandersson tycker att Ask måste avgå, det tycker också Peter, som dessutom har ett förslag på ersättare. Han visar också på en annan del i ministerns resonemang, den hänsynslösa illviljan:

Skamstraffet som Beatrice Ask vill utsätta den, nota bene, misstänkte för skall inte administreras av ”byborna” i klassisk mening. Nej, vår justitieminister vill att straffet utdelas av familjen. Familjens skam, våndor och avståndstaganden från den utpekade är inte bara en olycklig bieffekt av utpekandet. Det är tvärtom själva syftet. Det är just att slå familjen i spillror som skall utgöra det värsta straffet för offret, värre än en senare eventuell påföljd. Okunnig (föga förvånande) om straffskalan för sexköp, smackar justitieministern att skammen blir ”effektivare än ett par år i fängelse”. Om eventuella barn dras in i skamstraffet är det närmast en fördel, menar Ask.

Bonus för bilden på syster Ratched.

Sandy tror att Ask har blivit galen, det tror även Alexandersson och LindénSatmaran har hittat någon som håller med Ask -en Miljöpartist. Mary tycker att ministern är fel ute. Josh är inte speciellt överraskad över tant Gredelins bravader. Anna Troberg skriver om Asks skampåle och det gör Mattias också, Blogge dissekerar den radikalfeministiska statens totala vansinne, Scaber Nestor tror att ministern chansar vilt för att få rubriker, Humblebee tycker att Ask är en samhällsfara, Zac framför brännmärkning som ett alternativ, Den blinda hönan Alliansfritt Sverige hittar ett korn, Erik ser medeltidens återkomst.

Piratpartiet rasar, Sanna korar ministerns ord till mandatperiodens ohotat knäppaste uttalande, Per Pettersson tycker att Ask gör bort sig, liksom PezsterProjO undrar vad Ask har rökt, Beelzebjörn tackar Ask för hennes stora hjälp till Piratpartiet.
Mikael Elmlund tycker justitieministern klappat ihop logiskt, juridiskt och moraliskt. Tokmoderaten skriver om paddor och pudlar,
Svensson skriver om skampåle och Paul vill skippa den. Johan Hedin känner att han och Moderaterna måste prata, Yamiko påpekar att en stigmatisering inte bara drabbar den utpekade, Sophia tycker inte att Ask är ministermaterial, Balp tackar Ask för hennes idéer och vidareutvecklar tanken på offentlig skuldbeläggning.

Det var bara några av de bloggare som tyckte detta var intressant.

Och om någon missat vad jag tycker om själva sexköpslagen så framgår det till exempel här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

8 tankar på “Justisminister Ask

  1. Varför gör inte borgerliga riksdagsmän revolt mot vansinnet? Drogtester på barn, lagrådet körs över gång på gång, och idag gredelina kuvert. Nu lägger jag aldrig mer min röst på alliansen. Håller med Hans i inlägget ovan…

  2. Pingback: Deepedition » Med såna vänner…

  3. Pingback: Mer tankar om skampåle-förslaget « Trollan's Tankar om stort och smått

  4. Pingback: Thomas Mattsson misstänkt för rattfylleri? « No size fits all

  5. Pingback: Den fallna kvinnan tiger inte längre i debattförsamlingen « No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s