Gå till botten eller förlisa, det är frågan

Jag kan tyvärr inte säga att jag blev förvånad över nyheten att en toppkandidat till vår riksdagslista avsagt sig kandidaturen efter att ha erkänt oegentligheter i provvalet. Ryktena om manipulation av provvalet i Stockholm har pågått en tid, ett av dem bekräftades alltså i går kväll. I morse samlades vi 200 ombud för att bestämma hur vår riksdagslista skall se ut i höst. Vi beslöt att det inte gick att ta ställning till listan under nuvarande förhållanden och avbröt stämman för att fortsätta den på lördag. Tiden fram till dess skall användas för att utreda hur det ligger till med resten av de uppgifter som är i omlopp.

Visst är det tråkigt med sådana här rubriker, men som det nu är så var det faktiskt bäst att det kom fram i offentligheten så att det finns en möjlighet att göra något åt det. Chefombudsman Sverker Eriksson vill att de som har uppgifter i frågan kontaktar honom. Vi har nu på oss till nästa helg att bekräfta eller avföra ryktena och att arbeta fram bra listor som accepteras och respekteras av de partiaktiva och i förlängningen av väljarna. (En ändring som inte har med tidningsrubrikerna att göra är att jag vill se fler 65+ are på valbar plats på riksdagslistan). Alternativet att inte göra något finns inte, för ett är säkert, om inte vi går till botten med det här så gör pressen det åt oss.

Svensson menar att det skulle bli värre med renodlade personval. Jag tror ju det är precis tvärtom. För att med dagens system komma in på valbar plats behöver du övertyga ett tiotal – om det är en kommitté som avgör – eller ett hundratal – om det är provval som avgör. Handlar om renodlade personval så behövs tusentals, tiotusentals, röster. Och hur kontrollerar du ens att ”dina” väljare röstar rätt? I det här fallet påstås ju kandidaten åkt runt och samlat in valsedlarna för att lägga dem på lådan själv. Det är omöjligt att göra med budröstning, det räcker med ett tiotal för att man skall upptäckas och åka dit.  Det är mycket lättare att mygla sig in på listor, med eller utan provval, än att föra en kampanj för att väljarna skall kryssa dig aktivt på valdagen.

Sossen Morian konstaterar bedrövat att oegentligheter i nomineringsprocessen, och på sina håll rent kriminellt valfusk, sker lite varstans. Ett faktum som dock helt undgått hans partikamrat Krassman. Moderaten Langkilde i Göteborg visar hur dagens system där partierna själva bestämmer valsedlarna inbjuder till fiffel. Min partikamrat på riksdaglistan Maria Abrahamsson var också på plats i Landstingshuset i morse och rapporterar om sina möten och intryck. Mary skriver från Roslagen.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ett svar to “Gå till botten eller förlisa, det är frågan”

  1. http://kentpersson.wordpress.com/ Says:

    Hej! Givetvis ska jag länka till dig, du får gärna göra det tilllbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: